Što je oogeneza – Arz.hr

Što je oogeneza?

Contents

Oogeneza se može opisati kao ženska gametogeneza, točnije, razvoj ženskih spolnih stanica kod svih ženskih živih bića. Do navedenog stanja dolazi kada ženka jedinka bude zrela, kada započne svoji reproduktivni ciklus. Kod žena ovaj reproduktivni ciklus traje od dobivanja prve menstruacije, do dobivanja zadnje menstruacije. Oogeneza započinje u prenatalnom razdoblju kada se oogonije umnožavaju sa drugim diobama. Ove nastale oogonije će stvoriti primarne jajne stanice koje će biti zrele tek u pubertetu.

Kada su jajne stanice spremne, djevojke doživljavaju prvu menstruaciju kao znak zrelosti i spremnosti na razmnožavanje. Kada jajne stanice nisu oplođene, one će se eliminirati iz tijela uz pomoć menstruacije i obnavljati svaki mjesec dok ne dođe do začeća. Riječ je o procesu kroz kojeg prolaze spolne stanice kako bi se pripremile za oplodnju. Zanimljivo je da su navedene stanice u tijelu prisutne od fetalnog razdoblja, te se one polako bude kako osoba sazrijeva i ulazi u pubertet.

Oogeneza razvoj

Proces oogeneze se dijeli na tri osnovne faze: Množenje, rast te sazrijevanje. Množenje kreče u fetalnom razdoblju i “spava” sve dok se ženska osoba razvija tijekom djetinjstva. Kada djevojka dosegne pubertet, tada se formira zrela stanica koja će se ponavljati u mjesečnom ciklusu dok se ne oplodi. Druga faza razvoja je rast. Ovdje su same oogonije smještene u folikulima jajnika gdje one rastu te mutiraju kako bi postale primarne. One se privremeno mogu zaustaviti i reaktivirati uz hormonsko djelovanje dok se ne postigne spolna zrelost tijekom puberteta.

Treća faza je sazrijevanje. Kada se djevojčica rodi ona posjeduje već sve primordijalne folikule, točnije, 2 milijuna u svakom jajniku od kojih će većina odumrijeti. Zahvaljujući hormonalnom stimulansu folikula aktivira se druga mejotička faza koja nastaje u menstrualnom ciklusu. Ovo nam daje do znanja da je oogeneza ista kao i spermatogeneze – regulirana je uz pomoć hormonskih stimulansa. Oogeneza počinje u fetalnom razdoblju, spava tijekom djetinjstva i budi se u pubertetu kako bi pokrenula zrelu stanicu pri svakom spolnom ciklusu.

Oogeneza kroz razvoj

Kada djevojka dobije prvu menstruaciju, to je znak da je proces prve ovulacije završen i da od sada svaki spolni ciklus zahtjeva ponovno formiranje zrele jajne stanice. Naravno, ukoliko djevojka zatrudni nakon oplodnje, formiranje se zaustavlja. Nakon poroda, formiranje novih jajnih stanica se nastavlja. Oogeneza se tako može opisati kao proces postizanja potpune spolne zrelosti kod žena. Kako se u tijelu ponaša zrela jajna stanica? Zrela jajna stanica će se odvojiti od jajnika i ući u maternicu gdje “čeka” oplodnju.

Ukoliko do oplodnje ne dođe, jajna stanica će propasti i izaći van maternice uz pomoć menstrualnog krvarenja. Međutim, ako spermij ipak prodre u spremnu i zrelu jajnu stanicu, ona će biti oplođena i započinje rast embrija uz niz dioba. Oogeneza je odgovorna za spolnu zrelost žena i mogućnost razvoja života. Svi koraci oogeneze se odvijaju unutar samih jajnika. Važno je naglasiti kako je ovaj proces prisutan kod svih živih bića koja imaju sposobnost reprodukcije.

Tagovi:

#Što #oogeneza #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar