Što je ortopedija – Arz.hr

Ortopedija je specijalistička grana medicine za mišićno koštani sustav

Contents

Bez mišićno koštanog sustava čovjek se ne bi mogao kretati, a na pravilno kretanje se naročito pazi u dječjoj dobi, pa je francuski znanstvenik Nicholas Andry 1741 napisao djelo ortopedia u kojem je prvi put i upotrijebljen taj izraz, a njegova knjiga se i odnosi na pravilno držanje i ispravljanje deformiteta kod djece. Ortopedija je specijalistička grana medicine za mišićno koštani sustav, koja je kod nas utemeljena tek 1908 godine, a utemeljitelj je B. Špišić.

Ortopedija se bavi konzervativnim liječenjem, raznim fizikalnim metodama terapije i rehabilitacije, kinezioterapijom i po potrebi kirurškim metodama. U konzervativne ortopedske metode spadaju razna ortopedska pomagala, udlage, sadreni zavoji (gipsanje), elastični zavoji i trake, štake, ortopedska obuća, a kirurgija se bavi sanacijom deformiteta, te ugradnjom umjetnih zglobova. Unutar ortopedije se razvila nova grana vertebrologija koja se bavi patološkim promjenama na kralježnici. Prvi ortopedski institut je osnovao Jean Andre Venel 1870 godine, a u bolnici u njegovom sklopu su liječeni deformiteti kod djece.

Uz dječji razvoj ortopedija je nezamjenjiva u sportu

Pravilan razvoj i držanje u dječjoj dobi je presudan za ortopedsko zdravlje u odrasloj dobi i što bezbolnije starenje. Uz dječji razvoj ortopedija je nezamjenjiva u sportu, naime, razni sportovi i sportski napori izlažu sportaše vrlo specifičnim povredama za koje su potrebni specijalni terapijski tretmani da povrede zacijelile i sportaš se mogao vratiti svojim sportskim aktivnostima. Ortopedski kirurški zahvati su kod aktivnih sportaša također vrlo često nužni i neizbježni, kao i specijalizirana i dugotrajna rehabilitacija.

U staračkoj dobi osim padova i prijeloma koji spadaju na traumatološku ortopediju, počinju problemi u šakama, ramenima, laktovima, kukovima, koljenima, stopalima, gležnjevima, kralježnici i sve to pokriva ortopedija, a neki ortopedi su se usko specijalizirali baš za pojedina područja od već nabrojanih. Nikako se ne smije zanemariti dječju ortopediju koja može već nakon rođenja propisati vježbe kukića kod bebe, kod prvih koraka su bebina stopala u fokusu, kao i mali gležnjići, a kod školske djece kralježnica.

Moderna ortopedija se ubrzano razvija

Ugradnja prvih zglobnih implantata je pokrenula nagli razvoj ortopedije, u izboru kirurških tehnika i vrsta materijala za implantate. Zato se može reći da se moderna ortopedija ubrzano razvija, naročito ortopedska kirurgija, čini se da sve starije osobe žele ugradnju koljena ili kukova “koji ne bole”. Artroskopija je ortopedska operacija rekonstrukcije hrskavice, mišića i ligamenata sa puno bržim oporavkom nego kod klasičnih otvorenih ortopedskih operacija, a često se kombinira i sa drugim sličnim metodama i tehnikama.

Kirurška ortopedija ugradnju zglobova od umjetnih materijala naziva artroplastika, a primjenjuje se kod oštećenih zglobova koji više nisu u funkciji. No, u ortopediji se primjenjuju i nove, regenerativne metode matičnim stanicama koje se koriste kod prijeloma, koštanih oštećenja, kod oštećenja hrskavice i za ovu metodu raste interes. Matične stanice se obično uzimaju iz bedrene kosti pacijenta i u pretkliničkim ispitivanjima su već dobiveni obećavajući rezultati. Najvažnije je prvo postaviti točnu dijagnozu i onda se odlučiti za ono što vam ortoped sugerira.

Tagovi:

#Što #ortopedija #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar