Lifestyle

Što je ortoza – AdresarSporta.rs

Ortoza ortopedsko pomagalo

Ortoza predstavlja ortopedsko pomagalo kojem je svrha stabilizirati dio tijela, rasteretiti koštanu strukturu i imobilizirati dio tijela kojem je potrebna fiksacija. Ovo ortopedsko pomagalo nije poput proteza koje zamjenjuju neki dio tijela, već isključivo pomaže u imobilizaciji oštećenog dijela tijela kojem je potrebna imobilizacija.

Imobilizacija je potrebna kako bi se smanjili bolovi i spriječila daljnja oštećenja dijela tijela kojem je potrebna ortoza. Ortoze su poput steznika no uglavnom se izrađuju od čvršćih materijala koji se ugrađuju u ova pomagala u segmentima gdje je potrebna najčvršća potpora. To mogu biti poluge, šipke, zglobovi i remenje koje čini sastavni dio ortopedskih pomagala.

Moguće je tražiti izradu ortoze individualno prema obliku tijela prilagođeno individualnim potrebama, no to naravno u određenom dijelu treba nadoplatiti ili platiti u cijelosti. Međutim individualno izrađene ortoze bolje prianjaju, iako ni one ne mogu garantirati da će bolovi nestati i da će bolje djelovati od ortozi koje se mogu nabaviti preko zdravstva.

Ortoza svrha i djelovanje

Osnovna svrha ortoza je imobilizacija tijela, odnosno određenog dijela tijela s ciljem pravilnog bio-mehaničkog poravnanja u držanju tijela. To može biti poravnanje kod kralježnice, noga, ruku, koljena, zglobove stopala. Nadalje svrha ortoza je da ispravlja deformirane dijelove tijela kostiju i mišića koji se još uvijek mogu ispraviti i prilagoditi u normalu kako bi tijelo moglo funkcionirati zdravo.

Ukoliko se radi o ozljedi takvoj da je potrebna potpora u smislu zaštite i potpore kako bi ozlijeđeni dio tijela bio imobiliziran i da se smanje bolovi i mogućnost daljnjih ozljeđivanja. Svakako ovo ortopedsko pomagalo pomaže u smanjivanju bolova, te pomaže u rehabilitaciji nakon ozljede ili bolesti mišićno-koštanog sustava.

Zglobovi se rasterećuju i na taj način se olakšava mišićno-koštanom sustavu da lakše funkcionira, te osoba ima veću mobilnost i samostalnost kod kretanja, uz bolju kvalitetu života dok se stanje ne poboljša, ali i trajnu potporu ukoliko nema mogućnosti za poboljšanjem ova ortopedska pomagala će biti potpora sve dok je potrebno.

Ortoza za koljena

Ortoza se koristi za noge, ruke, ramena, kralježnicu, stopala, no najčešće se koristi za koljena jer su koljena zglobovi koji su uz kralježnicu najizloženiji u tijelu, čak bi se moglo reći da su najizloženiji. Kada dođe do ozljede ili bolesti koljena ortopedsko pomagalo će pomoći nakon operacija, tokom fizikalnih terapija u procesu liječenja. Pomoći će imobilizirati koljeno smanjiti bolove koji nastaju kod kretanja, štititi od krivih pokreta i ograničavati pokret koljena da može ići samo u ispravnom smjeru kretanja.

Koljena su u koštanoj strukturi izuzetno važna jer omogućavaju hodanje i kretanje svake osobe, a teret cijelog tijela je zapravo na koljenima tokom kretanja. Pa ukoliko dođe do ozljede ili bolesti koljena potrebno je rasterećenje uz pomoć ortopedskih pomagala.

Pravilno držanje i pravilni pokreti nakon operativnog zahvata ili tokom fizikalnih terapija od ključne su važnosti za poboljšanje stanja sa koljenima jer ukoliko se osoba kreće ili ima terapiju na krivi način čak i sa dobrim izgledima za potpuno izlječenje bez ortoza kao potpore može doi do trajnih ozljeda koje se više neće moći ispraviti i izliječiti.

Tagovi:

#Što #ortoza #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši