Lifestyle

Što je osteitis – AdresarSporta.rs

Osteitis – uzrok

Osteitis deformans, poznata i kao Pagetova bolest kostiju, je poremećaj koštanog metabolizma koji se uglavnom javlja zbog starenja. Karakteristike kod ove bolesti su remodeliranje kostiju što na kraju završi s koštanim nepravilnostima na jednom ili na više mjesta na kostima, što narušava sam integritet pogođen kosti. Najčešće kosti koje su pogođene su kosti lubanje, zdjelice, kralježnice i duge kosti nogu. Osteitis deformans je česta bolest kod ljudi u starijoj životnoj dobi, te tipično zahvaća osobe iznad dobi od 55 godina, ponajviše muškarce. Uzrok Pagetove bolesti kostiju još uvijek nije poznat. No, osoba može imati genetsku predispoziciju za razvoj ove bolesti, te neki virusi i vanjski faktori mogu biti pokretači ove bolesti. Mehanizam oštećenja se nalazi u osteoklastima, a to su koštane stanice koje su zadužene za razgradnju kosti. Uobičajena uloga osteoklasta bude narušena kad nastupi ova bolesti kostiju, te dolazi do proraštanja kostiju na određenim mjestima i izgubi se integritet.

Osteitis – simptomi

Osobe koje imaju osteitis deformans, odnosno kojima je dijagnosticirana Pagetova bolest kostiju, često ne pokazuju nikakve znakove ili simptome. No, kada se i pojave simptomi, to se obično dogodi zbog proraštanja i deformiteta pogođene kosti. Simptomi koji se pokazuju mogu biti sljedeći, a to su Vam bol, fraktura, tumor kosti, znakovi artritisa poput osjećaja trnaca i slabosti, te gubitak sluha, no to pogodi samo one osobe kod kojih je bolest zahvatila slušne košćice koje se nalaze u srednjem uhu. Dijagnosticiranje osteitis započinje od provedbe krvnih testova. Na krvnoj slici osobe oboljele od Pagetove bolesti kostiju se može uobičajeno vidjeti povišena razina enzima alkalne fosfataze. Također, radiološke metode slikanja kostiju mogu pomoći kod otkrivanja ove bolesti. Isto tako, rendgenska snimka i scintigrafija kostiju, te ujedno MR i CT mogu biti od velike koristi kada se uspostavlja konačna dijagnoza, i može pomoći kako bi se otkrilo radi li se o Pagetovoj bolesti kostiju ili o tumoru kosti.

Osteitis – liječenje

Pošto osteitis deformans, odnosno Pagetova bolest kostiju, nema ozbiljne i razvijene simptome kao neke druge bolesti, nema potrebe za konkretnim liječenjem. No, liječnik Vam može preporučiti korištenje određenih lijekova kako bi se spriječio razvoj ozbiljnih problema i komplikacija u budućnosti. Lijekovi koji se najčešće preporučuju osoba kojima je dijagnosticiran osteitis deformans pripadaju skupini lijekova bisfosfonat, a to su alendronat, pamidronat, risedronat i zolendronat kiselina. Spomenuti lijekovi mogu utjecati na poremećenu aktivnost osteoklasta. Jednako je bitno istovremeno s ovim lijekovima uzimati i suplemente kalcija i vitamina D u dozama koje Vam je propisao liječnik. Kako bi se ublažila bol i nelagoda, liječnik može dodatno prepisati lijekove protiv bolova, poput ibuprofena, kao i fizikalnu terapiju. Samo u teškim slučajevima će biti potreban kirurški zahvat za kuk ili koljeno ukoliko nema drugih opcija liječenja. Također se oboljelim osobama preporučuje pravilna prehrana koja je bogata kalcijem i vitaminom D kao i umjerena fizička aktivnost koja može pomoći jačanju Vaših kostiju.

Tagovi:

#Što #osteitis #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Prostamid - Za zdravu prostatu