Lifestyle

Što je osteoliza – AdresarSporta.rs

Osteoliza je nestajanje iskorištenog koštanog tkiva

Iako nam se možda ne čini tako, ali i kost je živa i u njoj se odvijaju procesi nakon kojih potrošeno koštano tkivo postaje “beskorisni otpad” koji se rastapa i nestaje da bi napravio mjesto novom tkivu u novom nastajanju. Dakle, osteoliza je nestajanje iskorištenog koštanog tkiva, koje se opisuje i kap rastapanje u kojem se gubi i jako puno kalcija. Važno je reći da je to normalni fiziološki proces u kostima koji omogućuje regeneraciju kostiju.

Na neki način osteoliza je kompenzacijski proces koji pravilno regulira kontinuiranu regeneraciju kostiju i održava prirodnu ravnotežu između razgradnje i izgradnje novog koštanog tkiva. Ako se ta pravilnost na bilo koji način naruši, ravnoteža u izmjenama starog, potrošenog koštanog tkiva i novog, tek u nastajanju koštanog tkiva, nastaje patološko stanje, a takva stanja prate mnoge bolesti. Ravnoteža između razgradnje potrošenog i izgradnje novog koštanog tkiva je uvjet zdravlja koštanog sustava i kretanja i ponekada je nije lako održati.

Osteoliza uključuje dvije vrste stanica za dvostruki proces

Koštano tkivo se mora stalno obnavljati i u tom procesu obnova nije moguća bez odbacivanja starog. Osteoliza uključuje dvije vrste stanica za dvostruki proces rekonstrukcije i konstrukcije, osteoklasti uklanjaju istrošeno koštano tkivo, a osteoblasti odmah marljivo izgrađuju novo koštano tkivo da bi zamijenili ono odbačeno. U zdravom tijelu su aktivnosti ovih dviju vrsta stanica dobro usklađene, pa se gustoća kostiju ne mijenja prilikom tog prirodnog procesa razgradnje i novogradnje niti čovjek osjeća te promjene.

Ovaj dvostruki proces u kostima reguliraju i drže u ravnoteži hormoni štitnjače, estrogen i stanice koje izgrađuju imunološki sustav, citokini. Ako nastane disbalans u tim kontrolnim mehanizmima, osteoliza se najčešće nekontrolirano ubrzava, nova izgradnja koštanog tkiva najčešće ne može pratiti to ubrzano odbacivanje i kompenzirati ga i sve se pretvara u jedan patološki proces ili patološku osteolizu. Hormoni reguliraju metabolizam kostiju i ako oni nisu u ravnoteži, ako je prevelik gubitak kalcija i fosfata zbog ubrzane osteolize to je loše.

Osteoliza i mogući poremećaji i bolesti

Iako se radi o prirodnom procesu može doći do poremećaja. Osteoliza i mogući poremećaji i bolesti ovise o prirodnim regulatorima hormonima, ponekada o genetici (genetska osteopetroza), koja se naziva i bolest mramornih kostiju, reumatskim bolestima, osteoporozi, bolesti hiperparadoitizam (hormonski poremećaj), staračkoj osteoporozi, metastazama na kostima, reumatoidnog artritisa, i drugih infekcija i upalnih procesa na kostima. Obično se radi o povećanom gubitku koštane mase, ali u nekim rijetkim slučajevima je moguć i obrnuti proces (mramorne kosti).

Ograničena ili lokalizirana osteoliza koja dovodi do propadanja kosti jer izostaje ili je nedostatna izgradnja novog koštanog tkiva, što se javlja i u svim upalnim procesima, kod koštanih cista, kod malignih bolesti na kostima i kod pacijenata sa ugrađenim implantatima (umjetni zglobovi, kukovi, koljena, zubni implantati), oko implantata dolazi do lokalizirane osteolize. Kod osteoporoze (gubitak cjelokupne koštane mase) može se dogoditi i osteomalacija koja dovodi samo do mineralnih gubitaka kalcija i fosfata, a hormonska najčešće pogađa žene u menopauzi.

Tagovi:

#Što #osteoliza #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši