Lifestyle

Što je osteomalacija – AdresarSporta.rs

Osteomalacija – uzroci

Osteomalacija je proces kod kojeg dolazi do omekšavanja kostiju i njihovog slabljenja zbog pomanjkanja vitamina D u organizmu ili pak zbog njegove poremećene apsorpcije. Vitamin D je vrlo bitan tijelu jer se pomoću njega apsorbiraju kalcij i fosfor iz hrane koju unosimo u organizam. Upravo su ti elementi zaslužni za razvoj zdrave koštane materije odnosno kosti. Kod djece se ova pojava naziva rahitis, a ako se isti sindrom pojavi kod odraslih nazivamo ga osteomalacija. Uobičajeno se vitamin D apsorbira u organizam putem hrane ili putem kože i to djelovanjem sunca. Upravo zato, loša kvaliteta hrane koje unosimo ili nedovoljan boravak vani može dovesti do nedostatka vitamina D. Međutim i druge bolesti mogu biti posljedica nedostatka vitamina D. Ova bolest uzrokuje povećanje nemineraliziranog dijela kosti te uzrokuje mekoću kosti što može dovesti do određenih deformiteta kosti. U nastavku članka opisat ćemo koji su simptomi bolesti te kako se ona može liječiti.

Osteomalacija – simptomi

Osteomalacija se inicijalno pojavljuje kao bol i osjetljivost u kostima te često može doći do zabune jer su ti simptomi slični kao kod reumatoidnog artritisa. Uz bol i osjetljivost, pojavljuje se sveopći umor i ukočenost te može doći do poteškoća prilikom podizanja ili ustajanja te grčeva u mišićima. Rizična skupina su trudnice zbog povećane potrebe za kalcijem. Također, bolest se može javiti kod ljudi koji sele sa toplijih sunčanih područja u kišovita i maglovita područja zbog nedostatka sunčeve svjetlosti na koju je organizam navikao. Također, u takvim situacijama obično zbog drastične promjene zemljopisnog područja dolazi i do promjena u prehrani koja može dovesti do problema kao što je osteomalacija. U slučaju razvoja ove bolesti, kosti postaju vrlo slabe te su sklone lakom lomljenju i to čak pri vrlo malim naprezanjima. Neki od simptoma su još i obamrlost usta, utrnulost ruku i nogu. Svi simptomi otežavaju aktivnosti pout trčanja, hodanja i penjanja.

Osteomalacija – liječenje

Osteomalacija se može spriječiti i liječiti na sljedeće načine. Prvenstveno je potrebno paziti na pravilni prehranu odnosno da prehrana sadržava dovoljno vitamina D i kalcija. Prehrambene namjernice koje su bogate navedenim su jetrice, mlijeko i jaja ili masna riba kao što su losos, tuna i skuša. Također, korisno je što više boraviti vani odnosno na suncu jer ono potiče kemijske procese u koži koji stvaraju zalihe vitamina D. Međutim, potrebno je biti umjeren jer i pretjerana izloženost suncu može biti štetna te dovesti do drugih bolesti kao što su karcinom kože. U slučaju potrebe, liječnik može propisati određene suplemente kako bi se nadoknadio manjak vitamina D. Također, moguće je dobiti i injekcije vitamina D u slučaju da to liječnik smatra potrebnim odnosno ako zbog probavnih smetnji nije moguće uzimati tablete koje su propisane. Slijedom navedenog, osteomalacija je bolest koja se može spriječiti i liječiti, a glavni uzročnik je nedostatak vitamina D.

Tagovi:

#Što #osteomalacija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši