Što je otoskopija – Arz.hr

Otoskopija je vanjski pregled uha pomoću otoskopa

Contents

Otoskop je mali ušni lijevak pomoću kojega otolaringolog pregleda vanjski pregled slušnog kanala i bubnjića u uhu, a tijekom pregleda koristi i čeono zrcalo kojim usmjerava svjetlost na mjesto koje pregleda, a to čeono ogledalce često ima i povećalo koje omogućava vrlo detaljan pregled. Otoskopija je vanjski pregled uha pomoću otoskopa po kojem je i dobila ime. Ovo je prvi, rutinski pregled kod otorinca, bez obzira na to kakav problem s uhom vas je k njemu doveo.

Otoskopija je prvi rutinski pregled kod otorinolaringologa i za djecu i odrasle bilo da se radi o vađenju stranih predmeta iz ušnog kanala, ispiranja cerumena (skrutnute ušne smole), izvlačenja gnoja iz upaljenog uha ili samo kao indikativni pretpregled za neke dalje otorinolaringološke pretrage. Preporučljivo je prije otoskopije ne prati uši, ne koristiti štapiće za uši ni kapi za uši. Ako imate problem samo s jednim uhom, otorinac će prvo pregledati to uho, a onda će za usporedbu pregledati i zdravo uho.

Koliko vrsta otoskopija ima

Nekada je postojao samo klasični otoskop, a danas ima i drugačijih otoskopa, jer se medicinska dijagnostička pomagala tehnološki stalno usavršavaju. Zbog različitih otoskopa ljudi ponekada pitaju koliko vrsta otoskopija ima, što je malo pogrešno, uvijek je to ista vrsta pregleda samo na malo drugačiji način ili samo uz drugačiji otoskop. Uz već opisani klasični otoskop, mononuklearni otoskop sa jednokratnim ljevčićima, vlastitim osvjetljenjem na baterije i trostrukim povećalom, nudi nešto suvremeniji pregled uha i slušnog kanala i bubnjića.

Endoskopska ili video otoskopija koristi digitalni optički otoskop koji se umeće u zvukovod, a jasnu sliku stanja u uhu šalje na ekran. Pneumatska otoskopija (otoskop s balonom) se koristi za pregled otečenog bubnjića u uhu, kod sumnji na upalu srednjeg uha ili na puknuti bubnjić. Pregled slušnog kanala i bubnjića se ponekada obavlja binuklearnim mikroskopom na ležećem pacijentu uz povećanje područja koje se pregleda i do 40 puta što liječniku daje vrlo detaljan uvid.

Kakve veze ima otoskopija s mimikom i mrštenjem

Ako dolazite otolaringologu prvi put jer osjećate zujanje, šum, buku ili bol u uhu on može prvo tražiti od vas neke banalne radnje, da se nasmiješite, namrštite, podignete obrve zatvorenih očiju, napuhnete obraze, a vi se pitate kakve veze ima otoskopija s mimikom i mrštenjem, a objašnjenje je jednostavno. Naime, otorinolaringolog prije otoskopije mora provjeriti vaše facijalne i kranijalne živce i zato od vas traži da mu raznim vrstama mimike pokažete u kakvom su stanju.

Svaki čovjek ima karakterističnu građu uha, kako vanjske školjke uha, tako i unutarnju građu i da bi otoskopija dala pravu sliku vašeg uha otorinac mora izabrati ljevčić otoskopa prema širini vašeg slušnog kanala i vrlo polako i pažljivo ga uvoditi dok se ne ukaže bubnjić i sve što ga okružuje (izbočene, boja, otekline, crvenilo i moguće perforacije). Liječnik će i nakon obavljenog pregleda jednako sporo i pažljivo izvlačiti ljevčić otoskopa iz uha, a vi po obavljenoj otoskopiji pitajte sve što vas zanima.

Tagovi:

#Što #otoskopija #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar