Što je papilom – uzrok, simptomi, liječenje

Što je papilom i zašto nastaje?

Contents

Papilomi ili virusne bradavice su izrasline na koži koje svojim izgledom podsjećaju na polipe. U većini slučajeva ne predstavljaju zdravstvene probleme, no njihova pojava nije estetski najljepša. Papilomi se najčešće pojavljuju na našim licima i vratu, iako se često pojavljuju i na drugim dijelovima tijela poput ruku, prsa, leđa. Zašto nastaje papilom? Ove virusne bradavice će nastati kao reakcija kože na određenu infekciju virusa, papiloma virusa. Danas prepoznajemo preko 170 raznih tipova navedenih virusa, a sami izgled papiloma će ovisiti o tipu virusa i mjestu rasta.

Inficirati se možemo preko osobnog kontakta, preko vode, bazena, sauna, solarija, teretane, zapravo na svim mjestima gdje je koncentracija ljudi velika. Oštećenu kožu ne bi smjeli izlagati vlazi, znoju ili hladnoći, jer upravo tada se povećava mogućnost nastanka virusne bradavice. Osobe koje imaju česte ozljede kože, upalna oboljenja i slabu cirkulaciju su idealni stanovnici za virusne bradavice. Papilom se može razvijati par dana, tjedana, mjeseci – ovisno o tipu virusa i mjestu nastanka. Papilomi mogu nestati sami od sebe, no najčešće se uklanjaju.

Papilom uzroci i simptomi

Glavni uzrok nastanka papiloma na koži je humani papiloma virus HPV. Ostali uzroci nastanka su: Smanjeni imunitet osobe, razna oboljenja poput prehlade, ozljede sa otvorenim ranama, kronične bolesti poput HIV-a ili AIDS-a, mikrotraume na koži, ogrebotine, neravnoteža hormona, nezaštićeni seksualni odnosi, oralni seks, stres, loše prehrambene i fizičke navike. Papilom se razlikuje ovisno o vrsti i mjestu nastanka. Najčešći papilomi su: Vulgarne, obične bradavice – Nastaju uz pomoć HPV-a 1,2,4,27,57 i izgledaju poput čvorića smeđe boje/ boje kože. Nastaju na šakama, prstima, uz nokat, ispod nokta. Plantarne bradavice – Pojavljuju se najčešće na tabanima zasebno ili u grupama. Imaju mozaični oblik i uzrokovane su HPV-om tipa 1,2,4 i 27.

Ravne i mladenačke bradavice – Nastaju radi HPV-a 3,10,28,29 i 49. Pomalo se dižu iznad razine kože i izgledom podsjećaju na plosnate i poligonalne čvoriće. Boje su kože, smeđe, sivkaste. Nastaju na licu ili šakama, zasebno ili grupno. Filiformne ili končaste bradavice – Nastaju u genitalnom području ili unutar usne šupljine. Pripadaju u skupinu seksualno prenosivih bolesti i specifične su po šiljastom obliku. Njihovo liječenje je obavezno radi mogućnosti nastanka karcinoma penisa, cerviksa ili anusa. Sami simptomi papiloma mogu biti bol ili svrab. Papilom može nestati sam od sebe kada nastupi poboljšanje imuniteta, no mnogi se odlučuju za liječničko uklanjanje.

Papilom liječenje

Za liječenje virusnih bradavica najčešće primjenjujemo krioterapiju uz pomoć tekućeg dušika. Veći papilom se može ukloniti operativnim putem, uz elektrokoagulaciju, laser. Ukoliko posjedujete određeno strpljenje i vrijeme, tada papilom možete liječiti i sami uz nanošenje određenih otopina i flastera koji s vremenom omekšavaju sloj bradavice i prodiru u kožu. Često se liječe uz salicilnu, mliječnu ili octenu kiselinu. Da li se može spriječiti nastanak virusnih bradavica? Preporučuje se maksimalna higijena, te briga o imunitetu.

Prilikom kretanja u vlažnim prostorijama bitno je koristiti svoje ručnike, maramice, kozmetiku i ne dijeliti s drugima. Iako papilomi u većini slučajeva ne predstavljaju zdravstvenu smetnju, one često uzrokuju estetski problem. Većina bradavica ne zahtijeva liječnički pregled, no u slučaju da bradavica postaje bolna, crvena, krvava, gnojna i natečena morate zatražiti drugo mišljenje. Liječničku pomoć je potrebno potražiti ako ste stariji od 45 godina i ako ste primijetili neobičan razvoj papiloma po tijelu – navedeno može biti znak raka kože. Ukoliko se u potpunosti želite zaštititi od nastanka virusnih bradavica, tada je bitno ojačati imunitet uz pomoć zdrave prehrane i dodatnih vitamina.

Tagovi:

#Što #papilom #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar