Što je pareza – Arz.hr

Bellova pareza

Contents

Bellova pareza je oblik paraliziranosti strane lica koja se može pojaviti naglo i iznenada. Prije toga se može osjetiti bol iza uha, a slabost mišića na jednoj strani lica će uzrokovati da je paralizirana strana lica nepomična, ravna i mišići tog dijela lica ne djeluju normalno. Osoba teško može zatvoriti oko ili se nasmijati paraliziranom stranom lica. Neće moći ni podignuti obrvu, također neće moći podignuti čelo niti ga naborati s te strane. Usta će se obijesiti na paraliziranoj strani lica, osjećat će se bol oko čeljusti ili iza uha, a ujedno će se pojaviti osjetljivost na zvuk.

Uzroci kod ove pojave Bellova pareza potrebno je postaviti kompletnu dijagnozu od otorinolaringoloških pretraga, neurološke obrade, no moguće je i da je uzrok moždani udar ali on neće uzrokovati samo paralizu lica već i paralizu ruku i nogu na pogođenoj strani tijela.

Pravovremena dijagnoza omogućit će i pravovremeno liječenje jer se time kao i kod svakog pravovremenog liječenja uspijeh izlječenja je veći, a u tome pomaže metoda dijagnostike koja se zove elektroneurografija.

Pareza trećeg moždanog živca

Pareza trećeg moždanog živca će paralizirati i oštetiti pokretljivost oka, a u nekim slučajevima i funkcionalnost zjenica. Prvi simptomi koji se mogu pojaviti su dupla slika, ptoza, nemogućnost pogleda prema gore, a ako je oštećena zjenica moguće je reakcija na svjetlo, diletacija. U slučajevima kada je zjenica oštećena potrebno je napraviti CT glave kako bi se otkrila bolest koja je dovela do ovog oštećenja.

Uzroci pareza trećeg moždanog živca su aneurizme stražnje arterije, transtentorijalne hernijacije, meningitis koji zahvaća moždano deblo. Dijabetes također može biti uzrok ovoj paralizi.

Kada dođe do paraliza trećeg moždanog živca oko će kod pogleda ravno pokazivati prema van i dolje, a pogled prema gore je normalan. Čak i zjenica može biti normalna a da reagira na svjetlo usporeno i da svjetlo smeta, a rani simptom oštećene zjenice je midrijaza. S obzirom da se radi o funkciji oka koje je povezano sa mozgom potrebno je što prije postaviti pravilnu dijagnozu i započeti sa liječenjem prema preporuci specijalista.

Pareza ruku

Pareza ruku je zapravo paraliza ruku kod kojeg dolazi do nedostatka motoričke funkcije gornjeg dijela u kojem su pokreti u ruci ograničeni ili onemogućeni. Uzroci koji dovode do pareza ruku mogu biti u poremećajima u radu živčanog sustava i kanali središnjeg i perifernog živčanog sustava.

Rizici i uzročnici koji dovode do ovog stanja mogu biti traume i ozljede, poremećaji metaboličkog procesa, infekcije središnjeg živčanog sustava kao što su tuberkuloza, upala meninga, poliomijelitis, čak i trovanje otrovnim spojevima. Zloćudne lezije mozga, nasljedna slabost živčanog sustava, te kongenitalni poremećaji innervacije mogu biti također uzročnici ovog stanja paralize ruka.

Simptomi koji upućuju na paralizu ruku je slabost ruke koji može potjecati i od karpalnog tunela, ali i može potjecati i od ramena ili oštećenja nekog živca u ramenu ili perifernog živca ruke. Paraliza ruku može biti i deformacija od rođenja koja obično ima četiri stupnja razvoja. Kod novorođenčadi je akutna faza, početna faza oporavka do godine starosti, kasniji oporavak do treće godine starosti, te oporavak nakon tri godine starosti djeteta.

Tagovi:

#Što #pareza #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar