Lifestyle

Što je parodontitis – uzrok, simptomi, liječenje

Što je parodontitis i zašto nastaje?

Parodontitis se može opisati kao ozbiljna upala desni. Navedena upala uništava sva mekana tkiva te kosti koja podupiru naše zube. Ukoliko se navedena upala ne liječi, ona može dovesti do gubitka zubi ili još gore, do povećanog rizika od srčanog ili moždanog udara. Parodontitis je veoma česta pojava, i u većini slučajeva se uspješno rješava. Zašto nastaje? Navedena upala nastaje radi slabe dentalne higijene. Nastaje onda kada se u ustima krene prekomjerno nakupljati zubni plak i loše bakterije.

Ukoliko se navedena upala ne liječi, ona može uzrokovati gingivitis – najteži oblik upale desni. Tko pripada u rizičnu skupinu? Od parodontitisa će najčešće oboljeti osobe koje ne brinu o oralnoj higijeni, osobe koje puše ili žvaču duhan, osobe koje imaju prekomjernu tjelesnu kilažu. U rizičnu skupinu također pripadaju i oni koji prolaze kroz teže hormonalne promjene, oni koji ne paze na svakodnevnu prehranu, te oni koji imaju unaprijed određene genetske predispozicije za oboljenja desni. Preporučuju se redoviti stomatološki pregledi koji mogu ukazati na početak razvijanja navedene upale.

Parodontitis simptomi

Znakovi i simptomi parodontitisa mogu uključivati: Bolne i natečene desni, purpurne te svijetlo crvene desni, desni koji se povlače od zubi – što izlaže zube, novi prostor koji se razvija među razmakom zubiju, gnoj koji se nakuplja među zubima i desnima, loš zadah i okus u ustima, promjene u zagrizu. Parodontitis može biti kronični te agresivni. Kronični oblik je najčešća vrsta i većinom će zahvatiti odrasle osobe koje nemaju dobru oralnu higijenu, ili djecu koja ne peru zube redovito. Agresivni oblik može započeti već u djetinjstvu ili adolescenciji i pojavljuje se svega u 1 do 2% slučajeva.

Koji su uzroci nastanka? Parodontitis nastaje radi loše oralne higijene koje rezultira nakupinama plaka. Plak se stvara kada naše bakterije u ustima dođu u doticaj s škrobom i šećerom. Kada ne peremo zube, ove nakupine postaju sve veće, i rezultiraju prekrivanjem zubiju. Ako se zubi ne peru redovito, plak koji ostaje par dana na zubima se može učvrstiti na zubni kamenac. Zubni kamenac se može ukloniti jedino kod stomatologa. Ukoliko se ignoriraju navedeni problemi, oni mogu uzrokovati gubitak zubiju.

Parodontitis liječenje

Postoji više načina kako možemo liječiti parodontitis, a ti načini će ovisiti o težini samog stanja. Cilj samog liječenja je očistiti praznine u kojima su se namnožile bakterije i tako spriječiti daljnju štetu. Liječenje se vrši sa strane stomatologa. Ukoliko se stomatološkim pregledom procjeni da je parodontitis ozbiljniji, tada se on liječi na sljedeće načine: Flap operacijom – Ovdje se rade sitniji rezovi u desnima i tkivo se podiže gore te šiva. Riječ je o manjoj operaciji koja traje do 3 sata i provodi se pod lokalnom anestezijom.

Transplantacija mekog tkiva – Kada usred navedene upale izgubite tkivo jer se ono uvuklo, tada postoji mogućnost transplantacije. Navedeni proces se vrši uz pomoć uzimanja tkiva s nepca. Regeneracija tkiva – Postiže se ponovni rast kosti koja je bila uništena uslijed bolesti i razvoja bakterija. Postavlja se posebna tkanina među zubima koja sprječava neželjene nakupine.

U opće tretmane liječenja ubrajamo: Skaliranje – uklanjanje kamenca i bakterija s površine ispod desni. Poliranje korijena – Proces će omekšati površinu korijena i obeshrabriti daljnje nakupljanje kamenca. Antibiotici – Uklanjaju bakterijske upale, no ne mogu vratiti zdravlje desni. Kako bi izbjegli nastanak navedenog stanja potrebno je redovito prati zube i desni i voditi brigu u oralnoj higijeni. Temeljito četkanje, korištenje konca i vodice za ispiranje može uspješno ukloniti sve loše bakterije koje su odgovorne za zubne naslage.

Tagovi:

#Što #parodontitis #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Komentariši