Što je pedijatrija – Arz.hr

Pedijatrija – definicija

Contents

Pedijatrija je posebna grana medicine u kojemu je fokus na medicinsku skrb za djecu i dojenčad, adolescente te ujedno i za mlade odrasle osobe. U većini zemalja pedijatrija pokriva medicinsku skrb za mladež sve do njihove 18. godine. No, možete tražiti pedijatrijsku skrb sve do svoje 21. godine, te neki se liječnici brinu za svoje pacijente sve do njihove 25. godine života. Osoba koja je specijalizirana za pedijatru se naziva pedijatar ili pedijatrica. Pedijatri rade u klinikama, općim bolnicama, dječjim bolnicama, istraživačkim centrima i sveučilištima. Samo ime pedijatrije dolazi od dviju grčkih riječi, a to su riječ pais, što označava dijete, i riječ iatros, a ova riječ označava liječnik ili iscjelitelj. Ukratko, riječ znači iscjelitelj ili liječnik djece. Pojam je po prvi puta uveo u upotrebu dr. Abraham Jacobi 1859. godine, te je naredne godine 1860. postao prvi profesor na svijetu koji je bio posvećen pedijatriji i naziva se ocem pedijatrije zbog svojeg velikog doprinosa u ovom medicinskom području. Kao specijalizirano područje medicine se ona nastavila razvijati tokom sredine 19. stoljeća.

Pedijatrija – povijest

Pedijatrija u svojem sirovom izdanju se po prvi puta spominje u Hipokratovom korpusu, koji je bio objavljen u 5. stoljeću prije Krista, te ujedno i u poznatoj Svetoj bolesti. U ovim izdanjima se raspravljalo o temama poput prijevremenog poroda i dječje epilepsije. U periodu između 1. i 4. stoljeća su grčki filozofi i liječnici Soranus, Celsus, Aretaeus, Oribasius i Galen u svojim djelima raspravljali o bolestima koje često pogađaju djecu, poput meningitisa, epilepsije i osipa. Također, tragovi pedijatrije se mogu isto tako otkriti u staroj Indiji, gdje su pedijatre nazivali kumara bhrtya. Tokom 17. i 18. stoljeća su počeli liječnici nuditi specijalnu skrb za djecu i mladež. Švedski liječnik Nils Rosên von Rosenstein se smatra utemeljiteljem moderne pedijatrije kao medicinske specijalnosti, te se ujedno njegovo djelo “Bolesti djece i njihovi lijekovi” iz 1764. godine smatra prvim modernim udžbenikom na temu pedijatrije. No, tek u 19. stoljeću se pedijatrija priznala kao zasebno područje medicine. Prve publikacije o pedijatriji su se pojavile u periodu između 1790-ih i 1920-ih godina.

Pedijatrija – etimologija

Pedijatrija je zasebno područje u medicini gdje je fokus na skrb i liječenje dojenčadi, djece, mladeži i adolescenta, te isto tako za mlade ljude. Kako djeca rastu, tako se pojavljuju razlike u promjene u veličini tijela Tijelo dojenčeta ili tek novorođenčeta se fiziološki bitno razlikuje od tijela jedne odrasle osobe. Kada su u pitanju genetske varijance, urođene mane i problemi u razvoju, one su za pedijatre više zabrinjavajuće nego što su za klasične liječnike. Također, operativni zahvati koji se izvode na maloj djeci, posebice na bebama, su puno kompleksnije, te njihov organizam ne može podnijeti određene zahvate ili lijekove. Pedijatrija izravno utječe na farmakokinetička svojstva lijekova koji ulaze u tijelo. Kada su u pitanju lijekovi, primjena, apsorpcija, metabolizma, distribucija te eliminacija lijekova se bitno razlikuju između djece i odraslih osoba. Zasigurno ste primijetili kako se djeci i odrasloj osobi daju drugačije doze lijekova, što je s razlogom. Djeca su znatno manje težine nego odrasle osobe, te njihovo tijelo koje je još u razvoju ne može podnijeti preveliku količinu lijeka.

Tagovi:

#Što #pedijatrija #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar