Lifestyle

Što je perikard – AdresarSporta.rs

Perikard ili srčana maramica je vrećasta ovojnica koja obavija srce

U medicini je trenutni stav da srčana maramica nije presudna za život, da nema neki značajan utjecaj na rad srca i da bi ono uredno kucalo i kad bi tu dvoslojnu ovojnicu kirurški uklonili, ali donedavno se isto mislilo i za slijepo crijevo, da je neki zaostali i nepotrebni evolucijski relikt, pa je znanost ipak otkrila ulogu slijepog crijeva. Perikard ili srčana maramica je vrećasta ovojnica koja obavija srca u dva sloja razdvojena tekućinom za podmazivanje.

Pa ipak, ako perikard izostane kod poroda ili se beba rodi samo sa komadićem perikarda ili sa rupama u perikardu, brzo se pristupa krpanju tih rupa u perikardu, moraju se zatvoriti jer mogu ugroziti život novorođenčeta. Ipak se anatomski gledano treba reći da ta fina dvoslojna vreća zapravo drži srce na njegovom mjestu. Upala srčane maramice se naziva perikarditis, a mogući su i izljevi tekućine za podmazivanje između slojeva, ako se šupljina između slojeva previše napuni tom tekućinom.

Perikard ima nekoliko funkcija važnih za srce

Znate ili ste čuli za izreku “srce će mi iskočiti iz grudiju” ili “srce mi lupa kao bubanj”. Ove izreke opisuju posebna stanja uzbuđenosti iz bilo kojih razloga koju osjećate i kao fizičke senzacije. E pa, ne brinite, perikard ima nekoliko funkcija važnih za srce, kao prvo čvrsto drži vaše srce usidreno u prsnoj šupljini (“da ne iskoči”), zatim fino podmazuje vaše srce da nesmetano kuca bez napora i trenja (“čak i kad bubnja”).

Nadalje, perikard ne dopušta srcu da se previše istegne i tako prepuni krvlju, a dvostrukim slojem čuva vaše srce od upala i infekcija okolnih organa. Da nije tako, naprimjer, upala pluća bi brzo doprla do srca. Perikardni izljevi mogu biti posljedica ozljede ili neke bolesti. Uzrok može biti operacija srca, neke bolesti (lupus, reumatoidni artritis), neke druge infekcije, problemi sa štitnjačom, rak koji je zahvatio srčanu maramicu, zatajenje bubrega ili drugih vitalnih organa, unutarnje krvarenje nakon teške ozljede.

Perikard i vrste infekcija

Na stanje srca i srčane maramice mogu utjecati različiti čimbenici, posljedice virusnih infekcija, tuberkuloze (koja je danas vrlo rijetka), bakterijske infekcije, gljivične zaraze i paraziti (rijetko). Perikard i vrste infekcije ovise o općem zdravstvenom stanju, a u povećanom riziku su bolesnici koji boluju od autoimunih bolesti, problema sa bubrezima, štitnjačom, nadbubrežnom žlijezdom ili kod bilo kakve traume prsnog koša. Postoje akutni i kronični perikarditis, zatim suhi i s izljevom koji je uvijek akutni.

Perikard je čuvar vašeg srca, pa ako osjećate pritisak u prsima, kratkoću daha i općenito otežano disanje, naročito u ležećem položaju, problem gutanja, mučninu, osjeća da vam je tijesno (puno) u prsima, ali ne kao osjećaj tjeskobe, možda se dogodio izljev u perikardu. Perikarditis može nastati i kao nuspojava nekih lijekova. Akutni perikarditis nastaje naglo i kratko traje, kroničnim perikarditisom se smatraju sve upale srčane maramice koje traju duže od tri mjeseca. Blaga infekcija uz puno odmaranja prođe sama, jače upale treba liječiti, a ponekada i kirurški.

Tagovi:

#Što #perikard #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši