Lifestyle

Što je periost – AdresarSporta.rs

Periost funkcija i anatomija

Periost se može opisati kao membransko tkivo koje služi za prekrivanje površine kostiju. Jedina područja koja nisu prekrivena navedenim membranskim tkivom su hrskavice te tetive. Periost se sastoji od dva razna sloja, i ono je veoma bitno za pravilnu obnovu i rast kostiju. Koja je funkcija periosta i kako izgleda njegova anatomija? Dijeli se na unutarnji i vanjski sloj. Unutarnji sloj je poznat i pod nazivom “Cumbriji” i u sebi sadrži supstance osteoblasta. Osteoblasti se opisuju kao stanice koje su odgovorne za tvorbu naših kostiju.

Od iznimne su važnosti u embrionalnom te dječjem razvoju jer utječu na koštano tkivo. Zbog navedenog, unutarnji sloj periosta je deblji i bogatiji s osteoblastima kako se dijete razvija. Ovaj sloj će se smanjivati kako starimo i ponekad će se teško razlikovati od vanjskog sloja. Ako starija osoba doživi prijelom, važno je znati da će se osteoblasti “probuditi” i pomoći pri saniranju ozljede, no sama regeneracija će biti spora. Vanjski sloj se sastoji od elastičnog i vlaknastog materijala i građen je od živca te krvnih žilica. Ove krvne žilice pridonose potrebnoj opskrbi krvi u samom tijelu kostiju. Živci će služe kao alarma na bol i oštećenje.

Periost oboljenja

Periostitis je upala koja nastaje u samom periostu. Ona može biti uzrokovana s prekomjernom napetošću u mišićima kao i u vezivnom tkivu. Upala će najčešće nastati u području potkoljenice, i ona je znak pretjerivanja i povećanog intenziteta opterećenja (vježbe, treninzi). Navedeno stanje se prepoznaje po boli i osjetljivosti na određenom području, a karakteristično je i prema pojavi oteklina. Periost ovdje nije oštećen, već nadražen, što znači da nisu potrebne rigorozne mjere liječenja. Dovoljno je samo da se osoba odmori, hladi područje stavljanjem leda, uzima lijekove protiv bolova.

Kada upala prođe, osoba se može opet vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, uz mjere opreza za postupno pojačavanje treninga i vježbi. Drugo često oboljenje je Periostalni hondrom – benigni tumor koji se pojavljuje u periostu. Riječ je o veoma rijetkom stanju čiji je uzrok nastanka u potpunosti nepoznat. Ovakav tumor se pojavljuje kod osoba u 20-im i 30-im godinama, češće pogađa muškarce. Simptomi uključuju tupu bol, vidljivu i osjetljivu masu, slomljenu kost. Periost koji je zahvaćen tumorom se može oporaviti, no potrebno je kirurško otklanjanje.

Periost zdravlje

Da li postoji način kako se naš periost može ojačati? Kako starimo, periost postaje sve slabiji, što se najbolje može vidjeti u primjerima kada starija osoba slomi kost. Svoje kosti možemo održavati zdravima i jakima, a za to je potrebno sljedeće: Unašanje preporučenih doza kalcija, konzumacija hrane koja je bogata kalcijem – mlijeko i mliječni proizvodi, zeleno povrće, konzervirana riba, žitne pahuljice, dovoljan unos vitamina D, redovito bavljenje tjelovježbom, prestanak konzumacije alkohola i drugih opojnih sredstva.

Kosti su organ koji zahtjeva podosta pažnje, no često to ignoriramo. Zdravstveno stanje kostiju je direktan odraz naše brige o tijelu. Kako bi one što prije zarasle u slučaju prijeloma ili oštećenja, potrebno je konzumirati namirnice koje su dobre za njihovo zdravlje. Naposljetku, riječ je o organima koji omogućuju našu kretnju i svakodnevne radnje. Loše navike uzrokovati će starenje i lomljivost. Odvikavanjem od loših navika, te usvajanjem zdravijeg načina života pomažemo svojim kostima da sačuvaju svoje zdravlje te čvrstoću.

Tagovi:

#Što #periost #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši