Što je peristaltika – Arz.hr

Što je peristaltika

Contents

Peristaltika je simetrično i radijalno stezanje i opuštanje mišića u probavnom traktu kojim se hrana tjera kroz crijeva van organizma. U probavnom traktu hrana će proći kroz usta, ždrijelo, jednjak, želudac, pa do tankog i debelog crijeva prije nego prerađena izađe iz tijela. Kako bi masa hrane mogla prolaziti kroz cijeli probavni trakt potrebno je stezanje i otpuštanje mišića koji se stvara peristaltičke talase kroz trakt.

Crijevna peristaltika koja se sastoji od mišićnih kontrakcija reguliraju kretanje hrane kroz probavni trakt. Crijeva su šuplja dok ih se ne napuni hranom a stijenke jednjaka će tjerati hranu u želudac ritmičkim pokretima uslijed kontrakcije mišića, stezanja i otpuštanja. Peristaltikom se tijelo služi i da se hrana preradi, te da se iz hrane izvuku hranjivi sastojci potrebni organizmu.

Ukoliko dođe do poremećaja rada mišića probavnog trakta dolazi do komplikacija kao što su zatvor, ali i proljev, bolovi u trbuhu, plinovi, moguća su učestala podrigivanja, a također i povraćanja.

Zbog čega peristaltika usporava

Kontrakcije mišića probavnog sustava mogu usporiti i crijevna peristaltika se može pogoršati zbog više različitih uzroka. Lijenost crijeva i poremećaji mogu biti uzrokovani raznom patologijom.

Do usporavanja rada crijeva može doći zbog hormonskih poremećaja zbog trudnoće, menopauze, kontracepcijskih sredstava. Također neki lijekovi mogu biti uzročnici usporavanja, ali psihički razlozi kao što su depresija, nervoza, anoreksija. Premalo kretanja također će dovesti do usporavanja rada crijeva, ali i starost organizma pa u starijoj dobi kako svi mišići tijela slabe tako i crijevna peristaltika usporava u starosti.

Kada je patologija ili neka bolest u pitanju to mogu biti funkcionalna kolokacija, sindrom iritabilnog crijeva. Fekalom kojim se nakuplja izmet dovodi do kroničnog zatvora koji nastaje nakon 72 sata nakon što je izostala stolica. Gastropareza kod koje se želudac ili presporo ili prebrzo prazni. Ahalazija je poremećaj kod kojeg mišići jednjaka ne propuštaju hranu u želudac nakon gutanja, a kod crijevnog ileusa dolazi do zaustavljanja rada crijeva zbog operativnog zahvata u abdomenu. Okluzivni sindrom je poremećaj kod kojeg nastaje opstrukcija crijeva i zahtjeva hitnu kiruršku operaciju.

Peristaltika i liječenje poremećaja

Liječenje poremećaja koji mogu nastati kod peristaltika ovise o uzroku nastalog poremećaja. Ukoliko je došlo do proljeva treba paziti da se spriječi dehidracija i potrebno je tijelu nadoknaditi elektrolite koje je izgubilo proljevom. Prehranu treba prilagoditi i držati se nekoliko dana prehrane koja će pomoći da proljev prestane. Ukoliko se radi o zatvoru treba smanjiti unos masti, alkohola i prerađene hrane, a pojačati unos vlakana i piti više vode. Ukoliko je došlo do Ileusa nakon operativnog zahvata treba slijediti upute liječnika i o problemima informirati liječnika.

Dijagnoza peristaltika će se postaviti krvnom pretragom anemije odnosno CRP testom kako bi se ustanovilo da li postoji upalni proces koji možda upućuje na celijakiju. Ukoliko postoji rektalno krvarenje, mršavljenje koje ne možete objasniti, pojavila se nenormalna trbušna masa, u obitelji postoji anamneza raka debelog crijeva a vi imate problema sa crijevnom peristaltikom svakako se obratite hitno liječniku specijalistu koji će postaviti dijagnozu i započeti s liječenjem.

Tagovi:

#Što #peristaltika #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar