Lifestyle

Što je pleura – AdresarSporta.rs

Pleura se naziva i poplućnica ili plućna maramica

Dvoslojna, vlažna opna ili ovojnica jednim slojem oblaže pluća, a drugim prsnu šupljinu, a prostor između ta dva sloja se naziva pleuralna šupljina. Pleura se naziva i poplućnica ili plućna maramica, a ponekada je nazivaju i porebricom, a zapravo je ispravno vanjski dio zvati porebricom, a nutarnji koji oblaže pluća je ispravno zvati poplućnicom. Pleuralna šupljina je uski prostor ispunjen bistrom tekućinom koja omogućava lagano klizanje pluća kroz prsnu šupljinu prilikom disanja, udaha i izdaha.

Kada pleurom ili pleura pogodi neka upala to se naziva pleuritis, a infekcija može biti suha ili sa izljevom tečnosti između dvije opne. Suhi pleuritis ili pneumotoraks karakterizira ulazak zraka u pleuralnu šupljinu, ako umjesto zraka u tu šupljinu dospije krv nastaje hemotoraks, limfa u pleuralnoj šupljini uzrokuje hilotoraks. Pleuralne izljeve karakteriziraju tekućine u pleuralnoj šupljini koje se nazivaju transudati ili eksudati. Transudati su nalik pleuralnoj tekućini koja prodre kroz opnu ovojnice i izlije se u pleuralnu šupljinu.

Pleura može biti mjesto nastanka tumora

Pleuralni izljevi nisu nimalo bezazleni, eksudatni izljevi često ukazuju na kongestivno zatajenje srca. Eksudatni izljevi sadrže krv, bakterije, proteine i druge elemente koji prodiru u pleuralnu šupljinu i uz pleuritis prate i upalu pluća (pneumoniju) ili rak pluća. Pleura može biti mjesto nastanka tumora, mezotelioma. Postoje još i hilozni izljevi (mliječna tekućina sastavljena od kapljica masti, triglicerida) i hiliformni izljevi (sadrže kolesterol umjesto triglicerida). Uzroci pleuralnih izljeva su mnogobrojni i različiti, ali uzrokuju mnoge bolesti.

Istina, pleura najčešće strada od običnih infekcija, ali pleuritis može biti i tuberkulozni, mogu ga izazvati virusi, reumatizam, a i upala pluća može zahvatiti okolna tkiva. Kod suhog pleuritisa se javlja otežano i bolno disanje a kod pregleda liječnik čuje prepoznatljive zvukove trenja. Kod pleuralnog izljeva bol prestaje, a liječnik kuckanjem i slušanjem otkriva prisutnost tečnosti u pleuralnoj šupljini. Liječenje pleuritisa podrazumijeva ležanje i mirovanje, po potrebi sredstva protiv bolova, uzimanje krepke, ali ne teške hrane i redovite kontrole, naročito kod tuberkuloznog pleuritisa.

Pleura i ostali mogući uzroci pleuritisa

Događa se da dvije stijenke pleuralne ovojnice srastu i u vuku se u prsnu šupljinu stvarajući fibrotoraks, a rak na pleuri se može pojaviti, ali to se događa vrlo rijetko i takvo stanje se utvrđuje rendgenom i punkcijom. Pleura i ostali uzroci pleuritisa zbilja mogu biti mnogobrojni među kojima su autoimune bolesti lupus ili reumatoidni artritis, bolesti jetre i bubrega, plućna embolija, kongestivni zastoj srca, razne respiratorne infekcije i upale, tuberkuloza, upala pluća, rak pluća.

Pleura je osjetljiva na virusne i bakterijske infekcije, ali i ozljeda ili prijelom rebara mogu uzrokovati pleuritis. Neke pretrage i terapijske procedure, kao i alergijske reakcije na neke lijekove, a i većina otvorenih operacija može dovesti do pleuralnih izljeva. Najčešći simptomi su teško disanje, naročito u ležećem položaju, bol u prsima, suhi kašalj, otežano duboko disanje, štucavicu koju nikako ne možete zaustaviti i povišena temperatura. Dijagnostički postupci su fizikalni pregled, rendgensko, ultrazvučno ili CT snimanje uz krvne pretrage i punkciju pleuralne tekućine.

Tagovi:

#Što #pleura #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši