Lifestyle

Što je polakisurija – AdresarSporta.rs

Polakisurija – uzrok

Polakisurija, ili jednostavnije učestalo mokrenje, je pojava česte potrebe za mokrenjem koja je češća nego što je pod normalno. Učestalo mokrenje odnosno polakisurija često bude uzrokovana čimbenicima koji utječu na funkciju mokraćnog sustava. Čimbenici koji mogu kod osobe uzrokovati učestalo mokrenje su bolesti, ozljede ili infekcije mokraćnog mjehura, promjene u živcima, mišićima ili drugim tkivima koje utječu na funkciju mokraćnog mjehura, određeni lijekovi, hrana koja potiče rad bubrega, odnosno ima diuretičko djelovanje, te stres. Infekcija mokraćnog mjehura može biti uzrokovana sljedećim bakterijama, a to su E. coli, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis, Proteus mirabilis te Staphylococcus saprophyticus. Ostali čimbenici koji mogu dovesti do česte potrebe za mokrenjem su rak mjehura, infekcija bubrega, diuretik, bubrežni kamenac, prekomjerna konzumacija kofeina ili alkohola, preaktivan mokraćni mjehur, intersticijski cistitis, dijabetes, infekcija mokraćnog sustava, proširenje prostate i prostatitis kod muškaraca te urinarna inkontinencija. U nastavku slijedi popis simptoma te načini na koje možete izliječiti ovo stanje.

Polakisurija – simptomi

Polakisurija ili učestalo mokrenje ne mora uvijek biti znak za uzbunu, te u čestim slučajevima se radi o normalnoj reakciji tijela. Primjerice, ako tokom ljetnih dana ili tokom par dana velike tjelesne aktivnosti više nego inače mokrite, najvjerojatnije se rado o povećanom unosu tekućine. Kod takvog slučaja je urin svjetlije boje te ne izaziva nikakve bolove ili tegobe. Međutim, ako duže od tjedan dana više nego inače mokrite, te Vam je mokraća tamnije boje, izlazi u manjoj količini te je mokrenje popraćeno s nelagodom, u tom slučaju se morate obratiti svojem liječniku za pomoć jer u tom slučaju je u pitanju polakisurija uzrokovana nekim od gore navedenih čimbenika koje zahtjeva posebno tretiranje odnosno liječenje. Također, možete imati sljedeće simptome, a to su gubitak kontrole mjehura, izmokravanje male količine urina, teško i bolno mokrenje, neobična boja mokraće te nagla potreba za mokrenjem. Mokrenje inače ne smije biti popraćeno bolovima, peckanjem i nelagodom.

Polakisurija – liječenje

Polakisurija odnosno učestalo mokrenje se liječi na temelju njegovog uzroka. Nema jednog lijeka s kojim se može tretirati polakisurija, a da se pritom lijek može kupiti u ljekarni bez liječničkog recepta. Kako biste mogli dobiti lijek, trebate otići do svojeg liječnika na pregled kako bi Vam mogao propisati odgovarajući lijek ili Vas preusmjeriti na daljnje pretrage kako bi se moglo otkriti koji je točan uzrok Vaših tegoba. Simptomi se mogu ublažiti uz promjenu prehrane i upotrebu posebnih čajeva. Trebate izbjegavati slatka gazirana pića i kofeina jer djeluju kao diuretici što ne bude puno pomoglo Vašem stanju. Trebate u svojoj prehrani uključiti namirnice koje su bogate selenom, flavonoidom, cinkom, vitamina A, C i E te biljnim hormonima jer će vam one pomoći kod jačanja organizma. Također, konzumirajte hranu koja je bogata vlaknima kako biste mogli spriječiti zatvor jer bi uzrokovao pritisak na mokraćni mjehur. Pokušajte smršavjeti kako biste mogli otkloniti višak kilograma i masnoće koji može pritiskati mjehur. Smanjite konzumaciju cigareta jer cigaretni dim može pojačati intenzitet simptoma. Čajevi koji Vam mogu pomoći kod mokraćne infekcije su čajevi od breze, koprive, peršina i brusnice.

Tagovi:

#Što #polakisurija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši