Lifestyle

Što je polineuropatija – AdresarSporta.rs

Što je polineuropatija i zašto nastaje?

Polineuropatija se može opisati kao poremećaj čiji je rezultat oštećenje perifernih živaca. Periferni živci imaju ulogu povezivanja središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne moždine) s ostalim tijelom. Navedeno stanje će se pretežito pojaviti na nogama, nešto rjeđe na rukama i pojaviti će se simetrično – što znači da će zahvatiti obje noge, ruke. Ovaj poremećaj se teško može izliječiti, no uz terapije je moguće njegovo zaustavljanje i ublaživanje simptoma. Zašto nastaje polineuropatija? Sami uzroci nastanka mogu biti nepoznati, poznati, stečeni ili nasljedni.

Mogući uzroci također mogu biti: Metabolički poremećaji poput šećerne bolesti, nedostatka B12 vitamina, zatajenje jetre. Štetne tvari, uzimanje određenih lijekova, Lajmska bolest, razne maligne bolesti, porfirije, razne virusne infekcije. Izloženost određenim lijekovima ili olovu može oštetiti periferne živce i dovesti do razvoja navedenog stanja. Dijabetes danas pripada u najčešći izvor polineuropatije, i upravo on može uzrokovati potpuni gubitak osjećaja u nogama i rukama, kao i otvorene rane. Ugriz krpelja također može uzrokovati određene komplikacije koje mogu dovesti do nastanka polineuropatije.

Polineuropatija simptomi

Neovisno u samom uzroku nastanka polineuropatije, simptomi su pretežito isti. Oboljeli se najčešće žale na: Simetrične promjene koje nastaju u osjetilu – trnci, slabiji osjet, utrnulost. Promjene u motorici – slabost pokreta, atrofija mišića, lijenost mišića. Osjećaj pečenja i stezanja. Bolovi koji nastaju u nogama ili rukama. Umjeren gubitak mišićne mase na nogama, ponekad rukama. Sami simptomi se razvijaju postepeno, no uznapredovala faza donosi poteškoće s hodanjem. Kada postoji oštećenje u osjetnim vlaknima, osoba proživljava osjećaje trnaca, žarenja, stezanja, peckanja.

Simptomi će biti najizraženiji na samim krajevima udova, stopalima ili šakama. Polineuropatija će se širiti prema unutrašnjosti trupa, no neće prelaziti koljeno i lakat. Bolovi su često izraženi kada osoba miruje, a pojavljuju se spontano ili kada je u pitanju teži fizički napor. Motorički simptomi će se najviše pokazati u donjim udovima i to uz pojavu bolnih grčeva u listovima. Nastupa atrofija mišića potkoljenice te stopala i dolazi do propadanja unutarnjih vlakana. Nastaju prve estetske promjene u vidu sužavanja i deformacija. Polineuropatija klinička slika će ovisiti najviše o uzroku i proširenosti, no veoma je bitno na vrijeme krenuti u liječenje.

Polineuropatija dijagnosticiranje i liječenje

Ukoliko postoji sumnja na Polineuropatiju, stručnjaci će prvo provesti elektrodijagnostičke testove uz koje se vidi koje su živčane strukture oštećene i koliko je bolest zapravo uznapredovala. Liječnik će uz testove i kliničku sliku utvrdit uzrok nastanka. Nakon što je odrađena dijagnoza, liječnik odlučuje način liječenja i uklanjanja uzroka simptoma. Polineuropatija se liječi uz primjenu lijekova i uz fizikalnu terapiju. U slučaju da je uzrok nastanka određeni lijek ili trovanje toksinom, tada se vrši eliminacija i korigira se unos vitamina u tijelo.

Na ovaj način se zaustavlja napredovanje bolesti, no nemoguće je imati potpuni oporavak. Neovisno o uzroku, cilj je spriječiti invalidnost i zato je izuzetno važno odlaziti na redovite fizikalne te radne terapije. Ukoliko Polineuropatija uzrokuje bolove, žarenje i trnce – liječnik tada prepisuje lijekove za ublažavanje navedenih stanja. Kod otkrivanja na vrijeme, uzrok Polineuropatije se može ukloniti, no regeneracija živaca je moguća tek za 6 do 12 mjeseci. Samo liječenje može biti individualno za svaku osobu, radi uzroka i napretka bolesti. Uspješnost liječenja i oporavka će ponajviše ovisiti o uzroku nastanka, kao u stupnju oštećenja živaca.

Tagovi:

#Što #polineuropatija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši