Lifestyle

Što je postmenopauza – AdresarSporta.rs

Što je uopće postmenopauza?

Ulazak u menopauzu je sastavni dio života svake žene, mno svaka žena proživi menopauzu drugačije. Dok neke žene imaju jedva primjetne simptome, druge pak doživljavaju značajne promjene u psihičkom i fizičkom smislu. Kod nekih slučajeva, postmenopauza i smanjenja razina estrogena mogu imati značajan učinak na psihičko zdravlje žene. Postmenopauza je razdoblje koje slijedi nakon menopauze. Točan se pokazatelj početka postmenopauze može najpouzdanije odrediti na temelju visokih vrijednosti FSH hormona, odnosno folikul stimulirajućeg hormona koji mogu ukazati na završetak rada jajnika i na njihovo postepeno smanjivanje u veličini. Hormoni su veoma važan element u tijelu, jer oni pokreću, ubrzavaju, usporavaju i zaustavljaju kemijske i fizičke funkcije tijela. Jajnici su izvor progesterona i estrogena, a to su dva ključna hormona koji nadziru i kontroliraju reproduktivni sustav kod žene, što uključuje plodnost i menstrualne cikluse kod žena. Kako dolazi do prirodnog pada ženskih hormona, posebice estrogena, tako ono utječe na generalno žensko psihičko i fizičko zdravlje. Žene mogu osim simptoma umora, iscrpljenosti i znojenja iskusiti značajne psihičke simptome.

Kada nastupa postmenopauza?

Kada je u pitanju postmenopauza, psihički su poremećaji posve uobičajeni, a ono se najčešće se očituje kao oslabljena koncentracija, nisko samopoštovanje i samopouzdanje te depresivne epizode i anksioznost. Ponekad se mogu pojaviti brze promjene raspoloženja kao i razdražljivost. Kod mnogih žena može postmenopauza izazivati negativne osjećaje iz razloga što se osjećaju kao da su odjednom postale potpuno nebitne i beskorisne. Glavni krivac u ovom je hormon estrogen, čija razina u periodu perimenopauze počinje opadati, a tokom postmenopauze s padom razine estrogena dolazi do kombinacije biokemijskih i hormonalnih razlika, što može na kraju rezultirati s promjenama u živčanom sustavu i mozgu. Dolazi do fizičkih simptoma (umor, nesanica, napetost, gubitak pamćenja, pojačano znojenje), promjena raspoloženja (osjećaj tuge, razdražljivost, nedostatak motivacije), problema s održavanjem koncentracije i pažnje, problemi s regulacijom emocija i pogoršanjem već postojećih psihičkih problema, a to su potencijalni recidivi ili se mogu dogoditi promjene već postojećih simptoma kod mentalne bolesti.

Postmenopauza i njeni simptomi

Kada nastupi postmenopauza, žene su čak 4 puta sklonije epizodama depresije nego u bilo kojem drugom dobu u njihovom životu. Iako se može dogoditi i kod žena koje po prvi put osjećaju depresiju, puno će se češće pojavljivati depresivne epizode kod žena koje su doživjele nešto u svojem životu te im može pogoršati simptome postmenopauze. Anksioznost je jedan od najčešćih problema koji se javlja kod žena u postmenopauzi te, zahvaća čak 25% populacije minimalno jednom tokom cijele godine. Svaka novo razdoblje u životu nosi sa sobom i neke nove promjene na koje se moramo naviknuti. Posebice kada su u pitanju biološki procesi koji su povezani sa psihološkim promjena, a tada su promjene puno teže i izazovnije. Za žene su ove promjene puno teže, te se moraju nositi s mnogo toga. U njihovom tijelu dolazi do hormonalne promjene, te su osjetljivije nego inače, što može otežati njihove svakodnevne aktivnosti i navikavanje na nove životne promjene, poput starenja, odlaska u mirovinu, iseljavanja djece od doma i stresni poslovi. Evolucijski gledano, žene su te koje mogu začeti i donijeti novi život na zemlji, te su stoga veoma bitne. Kada nastupi postmenopauza, žene počinju osjećati nisko samopouzdanje i samopoštivanje jer se osjećaju manje bitnima zbog određenih promjena. Osim hormonalnih promjena, postoje i drugi čimbenici koji mogu utjecati na mentalno zdravlje žena, a to su socijalni čimbenici. Ovo je vrijeme kada dolazi do kraja mnogo stvari u životu, poput kraja njihove karijere, odlaska djece od doma, starenje njihovih roditelja te im je potrebna pomoć kod obavljanja raznih svakodnevnih aktivnosti.

Tagovi:

#Što #postmenopauza #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši