Što je pseudoartroza – Arz.hr

Pseudoartroza – uzrok

Contents

Pseudoartroza je stanje u kojem dvije kosti nisu zacijelile nakon prijeloma ili nakon izvedene operacije na kosti. Ukoliko se ne tretira pseudoartroza na vrijeme, to može dovesti do trajne nestabilnosti zglobova i boli. Točan uzrok pseudoartroze još uvijek nije poznat, no vjeruje se kako genetska predispozicija može kod nekih pacijenata uzrokovati njegovu pojavu. No, određeni čimbenici koji mogu kod osoba uzrokovati pseudoartrozu su loša cirkulacija na zahvaćenom području, infekcija, pretjerano korištenje zahvaćenog područja, slaba fiksacija prijeloma kosti, pušenje te određeni medicinski uvjeti koji usporavaju zarastanje kosti. Ova se pojava često dogodi nakon prijeloma duge kosti, te ako nije kost dobro zarasla, onda se može dogoditi sljedeća situacija, a to je da se kanali koštane moždine u potpunosti zatvore te se između ulomaka stvori i proširi vezivno tkivo. Da ponovimo, uzroci mogu biti lokalni uzročnici, poput lođe imobilizacije kosti, infekcije ili poremećaja cirkulacije krvi, ili opći uzročnici, poput endokrine bolesti i avitaminoze.

Pseudoartroza – simptomi

Pseudoartroza ima slične simptome kao što ima osteoartritis, te se zbog toga mogu ponekad pomiješati ova dva stanja. Iz tog razloga je bitno otići svoje liječniku na pregled kako bi se mogla ustanoviti točna dijagnoza te na temelju toga odrediti najbolji tretman liječenja na temelju dijagnosticiranog stanja. Pseudoartroza se može primijetiti prema sljedećim simptomima, a to su bol, oticanje, smanjena pokretljivost u zahvaćenom području i osjećaj nestabilnosti i slabosti u području prijeloma kosti. Ponekad se može zamijetiti i deformacija na području prijeloma kosti. Kod pseudoartroze je karakteristično osjećaj patološke gibljivosti na području koštanog sustava gdje se inače ne nalazi zglob. U nastavku ćemo reći koji su sve mogući tretmani liječenja za pseudoartrozu. Liječenje može biti operativno, no u većini slučajeva se može ovo stanje korigirati uz primjenu odgovarajućeg ortopedskog pomagala. Na temelju Vašeg stanja će liječnik procijeniti koja je najbolja metoda liječenja za Vas kako biste što prije se mogli vratiti svoje svakodnevnom životu.

Pseudoartroza – liječenje

Pseudoartroza se liječi ovisno o tome kolika je težina samog stanja. Konzervativni tretmani za liječenje pseudoartrozu se sastoji od fizikalne terapije. Fizikalna terapija se sastoji od primjene više različitih vježbi s kojima je ojačati mišiće i potaknuti cirkulaciju u području prijeloma. Za održavanje stabilnosti pacijenta i poticanja procesa zarastanja kosti se nosi proteza ili ortoza. Također se može primijeniti aparat za fiksiranje kosti, kao što je to Ilizarov aparat. Aparat za fiksiranje kosti je metalni okvir koji se postavlja oko kosti i pričvršćuje se pomoću igala ili vijaka, što omogućuje stabilizaciju i olakšava zarastanje kostiju. Pseudoartroza se može i kirurškim putem izliječiti, no to bude samo u situaciji ako konzervativni tretmani ne uspiju u liječenju pseudoartroze. Operacija se sastoji od uklanjanja oštećenog tkiva, popravak kostiju i ponekad se koriste umjetni graftovi za poticanje procesa zarastanja kostiju. Bitno je tokom perioda liječenja mirovati i ne se prenaprezati kako bi ishod bio pozitivan.

Tagovi:

#Što #pseudoartroza #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar