Lifestyle

Što je psorijaza vlasišta – Kako se riješiti psorijaze na prirodan način

Psorijaza vlasišta – uzrok

Psorijaza vlasišta je jedan od oblika psorijaze, kronične autoimune bolesti koja utječe na kožu. Autoimune bolesti poput ove nastaju kada imunološki sustav tijela pogrešno napada vlastite stanice i tkiva. Kod psorijaze vlasišta, simptomi mogu biti crvenilo, ljuskavost i svrbež koji mogu biti neugodni i utjecati na kvalitetu života osobe. Genetska predispozicija igra ključnu ulogu u njezinom razvoju psorijaza vlasišta. Osobe koje imaju članove obitelji s psorijazom imaju veću vjerojatnost da će i same razviti ovu bolest. Pored genetike, okidači poput stresa, infekcija, hormonalnih promjena, pušenja ili određenih lijekova mogu potaknuti pojavu ili pogoršati simptome psorijaze. Patogeneza psorijaze uključuje ubrzanu proliferaciju kožnih stanica. U normalnim uvjetima, kožne stanice prolaze kroz proces sazrijevanja koji traje oko 28 dana. Međutim, kod osoba s psorijazom, taj proces može biti skraćen na samo 3 do 4 dana, a to onda rezultira nakupljanjem nezrelih stanica na površini kože, tvoreći crvene mrlje prekrivene srebrnastim ljuskama, karakteristične za psorijazu.

Psorijaza vlasišta – simptomi

Simptomi psorijaze vlasišta mogu varirati od blagih do težih oblika simptoma. Koža vlasišta može postati crvena, što je posljedica upale uzrokovane autoimunim odgovorom organizma. Na koži vlasišta mogu se pojaviti srebrnaste ili bijele ljuskice. Ove ljuskice su rezultat brzog sazrijevanja kožnih stanica i nakupljanja mrtvih stanica na površini kože. Svrbež vlasišta je čest simptom psorijaze i može biti izuzetno iritantno. Na koži vlasišta mogu se pojaviti crvene mrlje ili ružičaste mrlje. Ukoliko i nakon korištenja šampona protiv peruti se i dalje pojavljuje perut odnosno ne smanjuje se perut, to može biti prvi znak psorijaze vlasišta. U težim slučajevima, koža vlasišta može biti toliko suha i zadebljana da dolazi do pucanja, što može rezultirati krvarenjem. Kod psorijaza vlasišta, simptomi mogu varirati od osobe do osobe, ovisno o težini bolesti i individualnim karakteristikama svake osobe. Osobe kojima je dijagnosticirana psorijaza vlasišta mogu imati samo nekoliko simptoma ili mogu imati kombinaciju više njih.

Psorijaza vlasišta – liječenje

Psorijaza vlasišta može biti izazovna za liječiti, ali postoje različite metode koje mogu pomoći u upravljanju simptomima. Posebni šamponi koji sadrže aktivne sastojke poput katrana, salicilne kiseline, cinkovog piritiona ili sumpora mogu pomoći u smirivanju upale i smanjenju ljuskavosti vlasišta. Također se mogu koristiti i topički tretmani poput kortikosteroidnih krema ili losiona koje propisuje dermatolog. Fototerapija je tretman koji uključuje izlaganje kože vladišta UVB svjetla, a ovaj tretman može biti učinkovita u liječenju psorijaze vlasišta. U težim slučajevima psorijaze vlasišta, mogu se propisati oralne lijekove kao što su metotreksat, ciklosporin ili retinoidi. Za pacijente s teškom psorijazom vlasišta koji ne reagiraju na druge tretmane, biološki lijekovi mogu biti opcija jer oni ciljaju na određene dijelove imunološkog sustava kako bi smanjili upalu i simptome psorijaze. Redovita njega vlasišta može pomoći u smanjenju simptoma psorijaza vlasišta, a to uključuje nježno čišćenje i hidrataciju vlasišta, izbjegavanje agresivnih šampona i proizvoda te izbjegavanje češanja ili grebanja kože.

Tagovi:

#Što #psorijaza #vlasišta #Kako #riješiti #psorijaze #prirodan #način
Izvorni članak