Što je purpura – Arz.hr

Što je purpura i zašto nastaje?

Contents

Purpura ili Henoch – Schonleinova purpurna bolest je oboljenje koje pogađa manje krvne žile na koži, na bubrezima, u probavnom traktu. Može se pojaviti i u središnjem živčanom sustavu te drugim organima (ovisno o uzroku nastanka). Oboljenje je dosta često, češće se pojavljuje kod djece, vjeruje se da je uzrok tome slabiji imunološki sustav. Ova oboljenje je karakteristično prema upalama koje zahvaćaju manje krvne sudove na našoj koži, zidu crijeva te bubrega. Kada se upala proširi, dolazi do krvarenja u kožu i pojavljuju se tamno crvene i tamno ljubičaste mrlje i osip koji nazivamo purpura. Osoba također može krvariti i u crijeva ili bubrege, vidljiva je krv na stolici i u urinu. Zašto nastaje? Sami uzroci nastanka purpure nisu poznati.

Vjeruje se kako infektivni faktori poput virusa i bakterija glavni okidač za razvoj navedene bolesti, uzimajući u obzir da se ona pojavljuje najčešće nakon infekcije. Osim navedenog, oboljenje se isto tako javljala kao nuspojava odleđenih lijekova, nakon uboda insekta, izlaganja hladnoći, izlaganja određenim kemikalijama, ili nakon kontakta s alergenima. Navedeno oboljenje može biti i reakcija na infekciju (pretjerani odgovor imunog sustava). Neovisno o uzroku, stanje će se očitati prema oštećenjima malih krvnih žila na koži, zglobovima, u probavnom traktu, na bubrezima, živčanom sustavu i nastaje bolest. Ova bolest nije nasljedne prirode, nije po prirodi zarazna i njena pojava se ne može spriječiti.

Purpura simptomi

Glavni simptom je svakako specifični kožni osip koji će se pojaviti kod svih oboljelih. Osip će se krenuti razvijati u formi manjih crvenih mrljica ili crvenih uzdignuća na koži. Purpura će obično prekriti donji dio tijela (noge, stopala, stražnjicu) iako se ona može pojaviti bilo gdje na tijelu. Kod otprilike 65% bolesnika pojavljuju se simptomi bolnih i otečenih zglobova, laktova i prstiju na rukama. Mogući su i otoci mekih tkiva na stopalima i šakama, skrotumu te čelu – osobito na početku bolesti kod odraslih i kod djece.

Simptomi koji su povezani za zglobove mogu nestati u roku nekoliko tjedana. Kada dođe do razvoja upale zida krvnog suda, pojavljuju se bolovi u trbuhu koji su lokalizirani kod pupka i može biti popraćena s crijevnim krvarenjima. Kod pojave upale zida krvnog suda bubrega, dolazi do krvarenja koje se može primijetiti prema krvi u urinu. Svi navedeni simptomi se mogu pokazivati i na koži oboljele osobe. Purpura može uzrokovati i krvarenje u mozak ili pluća, kao i oticanje muških testisa – no u iznimno rijetkim slučajevima.

Purpura dijagnosticiranje i liječenje

Sama dijagnoza je kliničke prirode i uspostavlja se na nalazu klasičnih purpurnih promjena koje nastaju na koži, kao i gore navedenim popratnim simptomima. Ponekad je za dijagnozu potrebna biopsija kožne promjene. Kako se purpura liječi? Većina oboljelih ne osjeća bitne promjene, i većinom se osjećaju dobro. U takvim slučajevima liječenje nije potrebno. Često se savjetuje mirovanje dok simptomi ne prođu. Terapija je potrebna kod malenog broja ljudi, i ona se uglavnom sastoji od lijekova za bolove.

U slučaju ozbiljnijih stanja, rade se detaljnije pretrage i snimanja organa. Koliko dugo traje purpura? Oboljenje može trajati od 4 do 6 tjedana. Oboljela djeca mogu oboljeti opet nakon 6 tjedana. Većina bolesnika ne osjeća posljedice bolesti, što znači da ona ne uzrokuje komplikacije. Kako ovo oboljenje može utjecati na svakodnevni život? Oboljela osoba neće moći voditi aktivan život dok se stanje ne povuče (unutar par tjedana). Ono se može i ne mora ponoviti, iako se u slučaju ponavljanja treba obratiti doktoru radi novog uspostavljanja dijagnoze i mogućih komplikacija.

Tagovi:

#Što #purpura #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar