Lifestyle

Što je rožnica – AdresarSporta.rs

Što je rožnica i koja je njena funkcija?

Rožnica (Cornea) se može opisati kao prozirni prednji dio oka koji pokriva naše šarenice, zjenice i prednje očne sobice. Prednja te stražnja strana rožnice nisu jednako zakrivljene, već je prednji dio manje ispupčen, dok je stražnja strana udubljena. Rožnica je naša optička leća koja ima jakost do 43 dioptrije. Na vanjskoj strani ona graniči s vanjskim faktorima – zrakom, dok je stražnja strana obavijena očno vodicom koja ispunjava prednju sobicu na oku. Prema obliku podsjeća na horizontalno smještenu elipsu, može biti velika i mala.

Rožnica čini dio našeg refrakcijskog sustava u oku koji omogućuje naš vid, što znači da nam ona osigurava od 65 do 75% dioptrije. Ostatak snage dioptrije osiguravaju očne leće koje su smještene neposredno iza naših zjenica. Kada nastane refrakcijska greška u oku, ona je posljedica ne optimalne zakrivljenosti rožnice ili radi nepravilnog oblika rožnice. Rožnice mogu biti različito zakrivljene u raznim meridijanima, to stanje se naziva astigmatizam i uzrokuje vidljivu zakrivljenost. Stanje je izlječivo.

Kako je građena rožnica?

Naša rožnica se sastoji od 5 slojeva: Epitelni slojevi, Bowmanove membrane, storma rožnica, Descemetova membrana i endotelni sloj. Kakvu ulogu imaju navedeni slojevi? Epitelni sloj štiti naše rožnice od mogućih infekcija. Svako oštećenje epitela može uzrokovati eroziju rožnice, što znači pojavu jakih bolova, infekciju u samom tkivu, nastajanje ulcusa ili čira. Epitel ima sposobnost brze regeneracije, što znači da veća oštećenja uzrokovana vanjskim faktorima mogu zarasti u 3 dana.

Bowmanova membrana se smjestila odmah ispod epitela i kao takva je sastavljena od homogenih te kolagenih fibrila. Srasla je sa Stromom rožnice i radi svoje napetosti daje vanjski oblik. U slučaju ozljede ona se ne regenerira, a sama površina rožnice više nije glatka – već zaobljena. Nastaje iregularni astigmatizam, što je negativna posljedica na vid, osobito u optičkoj zoni. Stroma je građena od finih i prozirnih fibrila kolagena. Ovdje svaki upalni proces dovodi do poremećaja u lomu svjetlosti, i trajnog zamućenja.

Descemetova membrana je bazalna membrana rožnice, što znači da je ona veoma otporna te elastična. Njena građa je od gušćih lamela i daje oblik na stražnjoj plohi rožnice. Pri upalama dolazi do cirkularnih nabora, što je negativno za vid. Endotel je odgovoran za pokrivanje stražnje plohe rožnice i prednje sobice. Ukoliko dođe do oštećenja rožnice će se na tom mjestu zamutiti radi upijanja očne vodice.

Da li rožnica može oboljeti?

Brojna stanja mogu utjecati na promjenu rožnica, no ona su većinom rješiva i predstavljaju privremeni problem. Koja su najčešća oboljenja rožnice? Keratokonus – Degenerativna bolest koja se očituje u stanjivanju te deformaciji rožnice. Posljedica bolesti je zamućenje vida koje se može korigirati sa kontaktnim lećama, ili u težim slučajevima sa transplantacijom rožnice. Distrofija rožnice – Riječ je o slabljenju i degeneraciji tkiva. Pogađa endotel same rožnice i uzrokuje njeno oticanje, magloviti vid, pretjeranu osjetljivost na svijetlo i druge moguće probleme.

Erozija rožnice – Svako oštećenje površinskog sloja na rožnici nazivamo erozijom. Osnovni simptomi su strano tijelo u oku, iznenadna osjetljivost na svijetlo te zamagljen vid. Suhe oči – Mogu nastati radi niza razloga, stoga se preporučuje njihovo redovito vlaženje umjetnim suzama ili drugim preparatima po uputama oftalmologa. Abrazija rožnice – Abrazija podrazumijeva ogrebotinu koja može uzrokovati nešto ozbiljniju infekciju ukoliko se ne liječi. Kako očuvati zdravlje očiju? Pošto je rožnica jedan od najvažnijih dijelova našeg oka, očuvanje zdravlja oka će pridonijeti i njenom očuvanju. Oftalmolozi preporučuju zdrav način života, kao i redovne očne preglede.

Tagovi:

#Što #rožnica #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši