Lifestyle

Što je šija – AdresarSporta.rs

Šija – funkcija

Šija je dio ljudskog tijela koji se nalazi između glave i trupa. To je dio kralježnice koji se sastoji od sveukupno sedam cervikalnih kralježaka koji se protežu od baze lubanje sve do vrha ramena. Cervikalni kralješci su najmanji i najpokretniji kralješci u kralježnici koji omogućavaju fleksibilnost i pokretljivost glave i vrata. Glavna funkcija šije je podržavanje glave i omogućavanje pokretljivosti vrata. Osim toga, šija sadrži mnogo važnih krvnih žila, živaca i mišića koji pomažu u regulaciji protoka krvi i pokretljivosti vrata. Krvne žile u šiji opskrbljuju krvlju mozak i druge organe u glavi, dok živci prenose signale iz mozga u ostatak tijela. Kao i kod drugih dijelova kralježnice, i ovaj je dio podložan bolestima i problemima. Najčešći problemi su ukočenost, bol, upalu mišića, herniju diska, osteoartritis i traumu zbog nesreće ili ozljede. Iz tog je razloga je bitno sjediti upravno i ne se grbiti, te se kretati i spavati u ispravnom položaju kako bi se izbjegli spomenuti problemi.

Šija – bolesti

Postoji nekoliko mogućih problema i bolesti s kojima može biti zahvaćena šija. Neki od najčešćih problema i bolesti kada je u pitanu šija su:

Bol u vratu – je najčešći problem s kojima se ljudi suočavaju, a može se pojaviti zbog ukočenosti, napetosti mišića, artritisa, ili ozljede.

Hernija diska – se događa kada se meko tkivo iznutra diska izboči prema van, te s time stvara bol i ukočenost u tom području. Uzrok njegove pojave je zbog starenja, ozljede ili drugih stanja.

Osteoartritis – događa se kada se hrskavica između kralježaka istroši, a događa se zbog prekomjerne uporabe, starenja, ili ozljede.

Tortikolis – pojavljuje se kada jedan mišić u šiji je napet, te posljedično uzrokuje iskrivljenje glave. Može se pojaviti kod novorođenčadi i kod odraslih kao posljedica ozljede, upale ili drugih stanja.

Whiplash ozljede – se pojavljuju kada se glava naglo pomakne prema naprijed i unatrag, a može se dogoditi zbog automobilske nesreće, sportske ozljede ili zbog nekih drugih sličnih situacija gdje dolazi do naglog pokreta glave.

Upala mišića – može se dogoditi kao posljedica prenaprezanja mišića ili zbog ozljede.

Šija – struktura

Šija se sastoji od sedam kralježaka, koji su manji i tanji od kralježaka u drugim dijelovima kralježnice. Ovi kralješci su odvojeni intervertebralnim diskovima, koji djeluju kao amortizeri. Svaki kralježak ima otvore za živce i krvne žile koji prolaze kroz kralježnički kanal. Šija se sastoji od mnogo mišića koji su važni za održavanje stabilnosti vrata i glave, kao i za pokretljivost. Ovi mišići djeluju zajedno kako bi omogućili pokrete glave i vrata, kao što su naginjanje, okretanje, savijanje i ispravljanje.

Mišići šije su:

Mišić vrata se nalazi na bočnoj strani vrata te on omogućava okretanje i nagnuće glave.

Mišić leđa se proteže od vrha vrata sve do sredine leđa i ovaj mišić omogućava kretanje ramena i gornjeg dijela leđa.

Mišić leđa se proteže od gornjeg dijela vrata pa sve do ramena i on omogućava podizanje ramena i naginjanje glave prema ramenu.

Mišić vrata se nalazi na stražnjoj strani vrata i ovaj mišić omogućava naginjanje, okretanje i ispravljanje glave.

Tagovi:

#Što #šija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši