Što je sindrom – Arz.hr

Što je sindrom

Contents

Sindrom naziv dolazi od grčke riječi koja znači gomilanje, a u medicini predstavlja skupinu simptoma koji se ponavljaju ili traju i daju kliničku sliku za neku bolest ili poremećaj. Ovisno o mjestu nastanka sindromi se klasificiraju prema mjestu, ali i prema simptomima koji se javljaju kod neke bolesti ili poremećaja.

Znanstvena istraživanja u medicini otkrivanjem uzroka za pojavu sindroma ustanovljuju uzroke nastanka sindroma, međutim ponekad nije moguće ustanoviti uzrok za sindrom pa se naziv sindroma definira temeljem dugogodišnje upotrebe iako pravi uzrok nije znanstveno dokazan.

Sindromi kao skupina simptoma u dijagnostici olakšavaju liječnicima se se ustvrdi o kakvoj se bolesti ili poremećaju radi te se postavi pravilna dijagnoza kako bi se pristupilo liječenju. Znanstveno dokazani sindromi imaju i predviđene terapije liječenja pa ukoliko simptomi bolesti i poremećaja u svojoj kombinaciji ukazuju na određene sindrome liječnici mogu vrlo brzo otkriti uzrok bolesti i poremećaja, te će liječenje biti brzo provedeno i ishod izlječenja je u mnogim takvim slučajevima optimističan.

Sindrom i porijeklo nazivanja

Svaki sindrom za koji je znanstveno dokazan da određuje neku bolest ili poremećaj određen je simptomima koji sa sigurnošću ukazuju na točno određenu bolest ili poremećaj. Nazivi za sindrome su se tokom vremena razvijali prema više vrsta metoda.

Tako razlikujemo sindrome koji su naziv dobili prema autorima znanstvenog dokazivanja kao što su Hutchinsonov sindrom, Zollinger-Ellisonov sindromi. Primjer definiranja naziva prema uzroku se sindromi kao što su Crush sindromi, te sindromi apstinencije. No sindromi se mogu definirati i prema simptomu koji je najdominantniji pa razlikujemo sindrome straha, hemolitičke sindrome.

Prema patogenom faktoru na primjer razlikujemo dumping sindrome, te kompresijske sindrome. A prema mjestu anatomske lokalizacije se sindromi nazivaju upravo po mjestu gdje su nastali, pa tako imamo na primjer cervikalne sindrome, sindrome iritabilnog crijeva, globus sindrome koji izazivaju osjećaj knedle u grlu. Sindromi se mogu nazivati i prema patoanatomskom nalazu koji ukazuju mjesto i vrstu bolesti kao što je sindromi skleroze mozga, te drugi brojni sindromi ovakve vrste.

Sindrom praznog gnijezda

Da li ste čuli za sindrom praznog gnijezda? Možete pretpostaviti o čemu se radi, u ovom slučaju radi se o poremećaju koje doživljavaju roditelji kada njihova djeca odrastu, postanu samostalna i odsele se iz obiteljskog doma u drugi grad, drugu državu. Naravno da svaki roditelj želi da mu dijete kad odraste bude samostalno i da si stvori vlastiti život, bilo ženidbom, pronalaskom posla koje zahtjeva preseljenje na drugu lokaciju, bilo da dijete samo osjeća kako mu je vrijeme da ima svoju privatnost u svom vlastitom prostoru.

U sredinama koje su siromašnije djeca dulje ostaju u domu roditelja zbog financijske nemogućnosti odvajana, pa onda čak i tri generacije žive zajedno, što možda i nije loše ako postoji dovoljno prostora za sve. No, ukoliko prostor ne dozvoljava normalan život tri generacije nastaju problemi i skučenosti i većeg stupnja trpeljivosti.

No, kada se dešava da dijete ipak u odrasloj dobi ode iz obiteljskog doma, sindrom praznog gnijezda javit će se kod roditelja koji će morati ovaj period životnog razdoblja prebroditi i shvatiti da njihovo dijete više nije malo i da su svoje dijete zapravo odgojem pripremali za samostalan život i dijete je u određenom trenutku napravili upravo ono kako je odgajano, da vodi svoj samostalan život.

Tagovi:

#Što #sindrom #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar