Lifestyle

Što je testis – AdresarSporta.rs

Testis – razvoj

Testis je muška spolna žlijezda organi koji se razvijaju iz gonada u fetalnom stadiju. Testis se počinje razvijati već oko oko 6. tjedna trudnoće, kada se kod muških fetusa počinju formirati gonade. Te gonade se sastoje od dva dijela, a to su korteks i medula. Korteks će se kasnije razviti u jajnike kod žena, dok će se u muških fetusa razviti u testise. Od 7. tjedna trudnoće, posebne stanice u korteksu gonada počinju stvarati Sertolijeve stanice, koje će kasnije biti ključne za razvoj strukture unutar testisa gdje se proizvodu spermiji. Istovremeno, stanice u meduli gonade počinju stvarati Leydigove stanice, koje proizvode testosteron – muški spolni hormon. Od 8. tjedna trudnoće, testisi počinju rasti i spuštaju se iz abdomena prema skrotumu. Spuštanje testisa je važan proces u razvoju testisa jer se događa u nekoliko faza, a ako se ne dogodi pravilno, može dovesti do problema kao što su neplodnost ili povećan rizik od raka testisa. U 12. tjednu trudnoće, Sertolijeve stanice u tubulima seminiferima počinju stvarati germinalne stanice, a one se dijele mitozom i diferenciraju se u različite vrste stanica koje su potrebne za stvaranje sperme. U kasnijim fazama fetalnog razvoja, testisi se nastavljaju razvijati i rasti te do rođenja djeteta dosegnu svoju gotovo konačnu veličinu. Nakon rođenja, nastavlja se proces sazrijevanja testisa i proizvodnja sperme, koji traje do puberteta kada počinju sazrijevati spermiji i hormonske promjene u tijelu uzrokuju dodatni rast i razvoj testisa. Do odrasle dobi su testisi u potpunosti razvijeni sposobni su za proizvodnju spermija i muških hormona.

Testis – struktura

Testis je muška spolna žlijezda koji dolazi u paru i nalazi se u skrotumu, a njihova je glavna uloga i funkcija proizvodnja spermija i muških hormona poput testosterona. Sam testis se sastoji od nekoliko slojeva tkiva. Vanjski sloj testisa čini vlaknasti omotač koji je sličan fibroznom omotaču koji obavija srce. Ovaj omotač je čvrst i elastičan te štiti testise od ozljeda. Ispod vlaknastog omotača se nalazi još nekoliko slojeva tkiva, a glavni je seminiferi tubuli. Uz tubule seminifere, unutar testisa se nalaze i Leydigove stanice koje proizvode muški spolni hormon testosteron. Ove stanice se nalaze između tubula seminifera i omogućuju testisima proizvodnju dovoljne količine hormona za održavanje muških spolnih karakteristika i funkcija. Uz to, u testisima se nalaze i Sertolijeve stanice, koje su odgovorne za podršku procesu spermatogeneze. One pomažu u stvaranju idealnih uvjeta unutar tubula seminifera za razvoj i zrelost spermija. Izvan testisa, spermiji prolaze kroz epididimis, a on služi kao skladište spermija gdje oni dozrijevaju i postaju pokretniji. Kada su spremni za ejakulaciju, spermiji prolaze kroz kanal koji vodi iz epididimisa prema uretri i izbacuju se tokom ejakulacije.

Testis – bolesti

Postoje mnoge bolesti koje mogu utjecati na testise, a najčešće su:

  • Varikokela u kojem se vene koji opskrbljuje testis šire i postaju proširene, što može dovesti do neugodnosti i bolova u testisima, a također može uzrokovati probleme s plodnošću.
  • Orhitis je upala testisa koja uzrokuje kod pacijenta bol, oteklinu i crvenilo testisa. Orhitis može biti uzrokovan virusnim ili bakterijskim infekcijama, a ponekad i seksualno prenosivim infekcijama.
  • Torzija testisa je vrlo ozbiljno stanje u kojem se testis okrene na sebe, ometajući protok krvi, što može posljedično uzrokovati akutnu bol.
  • Kriptorhizam je stanje u kojem jedan ili oba dva testisa se spuštaju u skrotum tokom razvoja fetusa.
  • Rak testisa je rijedak, ali ozbiljan oblik raka koji se može pojaviti u bilo kojoj dobi, a najčešći simptom je kvržica ili oteklina u testisu.
  • Hidrokela je stanje u kojem dolazi do nakupljanja tekućine u skrotumu, što uzrokuje oticanje, nelagodu i bol.
  • Epididimitis je upala epididimisa, odnosno cjevastog kanala koji se nalazi iza testisa, te može kod pacijenta uzrokovati bol, oteklinu i crvenilo testisa, a uzrokuje ga bakterijska infekcija.
  • Testikularna trauma je ozljeda testisa koje uzrokuje bol, oticanje i oštećenje tkiva. Najčešće su su uzrokovane sportskim aktivnostima ili nekim drugim fizičkim aktivnostima.
  • Hipogonadizam je stanje u kojem testisi ne proizvode dovoljno testosterona, te uzrokuje nisku razinu energije, nisku seksualnu želju i smanjenje mišićne mase.

Tagovi:

#Što #testis #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši