Što je tonus – Arz.hr

Riječ tonus je napetost koja se najčešće odnosi na mišiće

Contents

Iako se česti govori o napetosti kože, napetim odnosima, napetim situacijama, riječ tonus je napetost se najčešće odnosi na mišiće i obično označava nevoljnu napetost mišićnih vlakana koja kontrakcijama mišićne mase omogućava određene položaje tijela ili njegovih pojedinih udova. Fiziologija mišića razlikuje djelomične, povremene ili stalne napetosti mišića. Prenapeti mišići se nazivaju hipertonija, a premlohavi hipotonija i na to se posebno pazi kod razvoja novorođenčadi. Nevoljno grčenje mišića (tremor, drhtanje) se javlja kod nekih bolesti.

Svaka fizička aktivnost povećava tonus mišića, a poslovi sa puno ponavljajućih pokreta ili kontinuirano vježbanje naročito. Zato se nakon vježbanja moraju odraditi završne vježbe istezanja i relaksacije da bi se mišići vratili na minimum napetosti u mirovanju, iako ljudski mišići ni u potpunom mirovanju nisu sasvim opušteni. Ta stalna, djelomična, manja ili veća napetost mišića je važna za ljudsko kretanje, a ta minimalna napetost je naročito važna za ljude koji se nedovoljno kreću, da u slučaju nužde mogu ipak krenuti.

Tonus mišića je individualan i kod svakog drugačiji

Vegetativni živčani sustav upravlja upravlja i kontrolira napetost svakog mišića, zato je i zovemo nevoljna napetost. Tonus mišića je individualan i kod svakoga drugačiji, prirodno jači ili slabiji, ali aktivnim sportaši svojim treninzima mogu pojačati tu napetost. Kod ljudi koji boluju od degenerativnih promjena na kralježnici, napetost mišića prirodno slabi. Mišićno koštani sustav omogućava nam bilo kakvo kretanje i svaka promjena u tom sustavu se odražava i na mišićnu napetost u organima za kretanje.

Mišićni tonus je prisutan i kada se odmaramo, čak i kad spavamo, a čak i u snu dio mišićne napetosti je prisutan, ali su različiti stupnjevi napetosti kod odmaranja, plitkog sna i dubokog spavanja. Kod zdravih osoba, bez degenerativnih promjena mišićna napetost je prilično uravnotežena, ali kod povreda i degenerativnih oštećenja u kralježnici živčani impulsi su blokirani i mišićna napetost slabi do potpune mlitavosti, on je bez napetosti, bez snage, kao i kod nekih drugih bolesti (distrofija mišića).

Tonus mišića i centralni nervni sustav

Kralježnica povezuje glavu i ostatak tijela pa nije sav teret i sva odgovornost za napetost mišića u kralježnici. Tonus mišića i centralni nervni sustav su također povezani jer neki impulsi koji utječu na napetost mišića dolaze iz cerebralne zone smještenoj u kori velikog mozga. Cijeli spektar različitih emocija ka što su tuga, radost, strah, bijes, mržnja, žalost također utječu na mišićnu napetost. Pojačana buka podiže napetost, ali lagano ritmično ljuljanje u stolici za ljuljanje ga spušta.

Tonus mišića održavaju razni biokemijski procesi u mišićnim vlaknima i ako se oni poremete i napetost postaje kolebljiva, pa čak i problematična. Mišića napetost je poput vojne spremnosti, stavljaju se u pogon čim se za to ukaže potreba ili stigne impuls. Atonija je potpuni gubitak mišićne napetosti, kao kod paraliziranih osoba, kod paraplegičara ili kod distrofičara. Razvoj raznih sportova i postizanje sve nevjerojatnijih rekorda je možda doprinio boljem razumijevanju tonusa mišića i daljem i sustavnijem istraživanju.

Tagovi:

#Što #tonus #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar