Lifestyle

Što je tromboza – uzrok, simptomi, liječenje

Što je tromboza i zašto nastaje?

Tromboza predstavlja stanje kada se u našim krvnim žilama stvara tromb ili ugrušak. Ugrušci se najčešće pojavljuju u arterijama i venama, i oni mogu u potpunosti blokirati protok krvi. Riječ je o iznimno opasnom stanju koje može biti lokalizirano ili putovati po tijelu. Tromb može uzrokovati i smrtne ishode ukoliko stigne do vitalnih organa. Tromboza je danas među vodećim uzročnicima moždanog i srčanog udara. Tko sve pripada u rizičnu skupinu? Iako se navedeno stanje može dogoditi bilo kojoj osobi i bilo kada, ona se zapravo najviše pojavljuje kod starije populacije.

Često obolijevaju i osobe koje imaju rak, bolesti srca, dijabetes. Zašto ona nastaje? Trombozu dijelimo u dvije kategorije, arterijska i venska. Arterijski oblik tromboze se događa onda kada se ugrušak stvori u arterijama, glavnim žilama za pumpanje krvi iz srca u tijelo. Kada nastane, može uzrokovati srčani ili moždani udar sa smrtnim ishodnom ili trajnim posljedicama po zdravlje. Venski oblik tromboze se odvija u venama, žilama koje će povratno nositi krv iz tijela do srca. Navedeni oblik najčešće uzrokuje ugruške na plućima i plućnu emboliju. Iz navedenog možemo vidjeti kako će ugrušak stvoriti vidljivi problem u protoku krvi.

Tromboza uzroci i simptomi

Što zapravo uzrokuje trombozu? Tromboza će se često pojaviti kod osoba koje imaju problema s cirkulacijom i zdravljem srca. Najčešći uzroci tromboze su: Ateroskleroza – Stanje kada se arterije u tijelu ukrućuju i uzrokuju stvaranje ugrušaka. Osobe koje imaju razne bolesti srca i srčanih zaliska također pripadaju u rizičnu skupinu. Fibrilacija atrija – Stanje kada srce uslijed prebrzog pumpanja ne može ispravno pumpati krv. Ovdje će se krv zadržati u komorama i ta zaostala krv može stvoriti ugruške koji će putovati po tijelu. Visoki krvni tlak – Kao i visoki kolesterol, povišeni tlak će ograničiti našu cirkulaciju i tako oštetiti žile i srce. Osim navedenog, trombozu može uzrokovati i problem kod zgrušavanja krvi.

Osobe koje imaju nasljedne poremećaje zgrušavanja mogu biti skloniji ugrušcima, kao i osobe koje imaju oboljenja poput HIV-a. Određeni lijekovi također mogu uzrokovati zgrušavanje krvi. Stručnjaci ipak smatraju kako je sjedilački i lijen način života glavni uzrok za stvaranje tromboze. Koji su simptomi tromboze? Simptomi mogu varirati radi smještaja samog ugruška. Arterijski i venski ugrušci se pojavljuju na nogama, no to ne znači da se oni ne pojavljuju u ostatku tijela. Tromboza će uzrokovati oticanje na mjestu ugruška, promjenu boje na koži, bol, teško disanje, grčevi.

Tromboza dijagnosticiranje i liječenje

Naše tijelo će se samostalno boriti protiv tromboze uz pomoć prirodne trombolitičke aktivnosti – sposobnost tijela da se uz vlastite krvne faktore bori protiv nastajanja tromba. Kako se liječi tromboza? Njeno liječenje je veoma specifičnog oblika. Najčešće se koriste lijekovi protiv zgrušavanja krvi, te lijekovi sa antiupalnim djelovanjem. Doktor isto tako može prepisati i nošenje venskih čarapa ili kompresijske odjeće. Sama dijagnoza se utvrđuje na liječničkom pregledu. Da li se tromboza može prevenirati? Da. Kako bi se spriječilo stvaranje ugrušaka, stručnjaci preporučuju svakodnevnu fizičku aktivnost.

Uz aktivnost, predlaže se dovoljan unos tekućine, redoviti sistematski pregledi, liječenje upalnih stanja. Da li se navedeno stanje može pojaviti i povući samo od sebe? Svatko od nas ima ugruške u tijelu, no u većini slučajeva zdrav organizam će ih samostalno ukloniti bez ikakvih nuspojava. Ugrušci se mogu samostalno nestati, samo ukoliko su bezopasni. Ostale ugruške ćemo liječiti prema uputama liječnika: Stavljanje obloga na zahvaćene žile, uzimanje nesteroidnih antiinflamatornih lijekova, lijekova za smirivanje nastale upale.

Tagovi:

#Što #tromboza #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Komentariši