Što je udlaga – Arz.hr

Kako koristiti udlage? Zubna udlaga nakon ortodontske terapije

Contents

Udlaga je termin koji koristimo kako bismo opisali medicinska pomagala koja pomažu pri rehabilitaciji. Postoje udlage za koljena, noge, ruke, razne zglobove i drugo, no kada kažemo udlaga, obično mislimo na stomatološke udlage koje nam pomažu kroz dan i noć da bismo zaštitili svoje zube i zubno meso. Udlage se većinski koriste noću i pomažu u sprečavanju škripanja zubi kod onih kojima su zubi nepravilni. Naravno, udlage se koriste i radi ispravljanja zubi, a neki će reći da su prvi korak do zubnog aparatića. Stomatološka medicina u konstantnim je naporima da priušti još bolje i još efikasnije metode liječenja i saniranja štete nad našim zubima, a udlage su otkriće prošlog stoljeća i ostale su relevantne i dan danas. Udlagu ćete dobiti u slučaju pada zagriza, kada napravite protetiku i u još puno drugih slučajeva. Udlage su pokrivene od strane HZZO-a, no u privatnim stomatološkim klinikama ćete svoju morati platiti, kako to i inače biva.

Može li udlaga biti nestomatološka?

Naravno, većina udlaga zapravo nije stomatološka, premda su zubne one najpoznatije. Postoje sportske udlage koje se koriste za vrijeme utakmica, a čija je glavna funkcija zaštita bitnih organa ili dijelova tijela od mehaničkih udaraca i fizičkih ozljeda. Udlage se mogu nositi na koljenima, laktovima, vratu, a često i u ustima, što ne znači da pričamo o stomatološkoj udlagi, ali opet je tu da zaštiti zube. Postoje i medicinske udlage koje pomažu kod neke specifične dijagnoze. Primjerice, pacijenti koji imaju problema s apnejom često koriste posebne udlage da bi spriječiti hrkanje i takve im udlage onda pomažu ostvariti normalan san (kao i pacijentovim ukućanima vrlo često). Udlaga je unificirani naziv za razna pomagala u medicini. U zadnje vrijeme posebno su popularne udlage za izbjeljivanje zubiju, a mnogi influenseri se snimaju kako ih koriste i pokazuju rezultate. Radi se o estetskim udlagama koje spadaju u posebnu skupinu, a njihovo korištenje svakako ima svoje prednosti.

Stomatološka udlaga – kakav je osjećaj nositi udlagu?

Većina stomatoloških udlaga uglavnom su noćne i potrebno ih je staviti prije spavanja, a izvaditi nakon buđenja. Takve udlage uglavnom imaju funkciju da spriječe neke parafunkcijske noćne kretnje koje mogu naštetiti naše zube. Vrlo su bitne noćne udlage kod pacijenata koji su stavljali krunice jer sprječavaju trošenje materijala koje se događa kod pacijenta dok spava, a zubi se troše uz konstantan kontakt. Posebna udlaga sprječava kontakt i tako štiti pacijenta. Iskustva pacijenata kaže da nemaju problem s nošenjem udlage preko noći. Postoji faza prilagodbe, ali ona traje samo prvu večer ili možda i večer kasnije. U praksi, udlage neće narušiti kvalitetu sna i neće Vas sprječavati da zaspite, no naravno da će osjećaj u početku biti drukčiji jer niste na to navikli. Ipak, kako god da bilo, nošenje udlage će Vam biti od velike koristi, a nošenje jedne preko noći neće narušiti Vaš san već ćete moći spavati kao beba i ustati se ujutro zdraviji i bolji!

Tagovi:

#Što #udlaga #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar