Lifestyle

Što je zaleđe –

Što je zaleđe ili ofsajd?

Da li ste ikada gledali nogomet i čuli kako se određeni ljudi deru “Ofsajd”!? Sigurno da jeste, no da li znate što je zapravo to zaleđe ili ofsajd? Zaleđe se opisuje kao pravilo u nogometu koje se podosta mijenjalo tijekom godina postojanja. Prema novijim propisima igre, igrač će se pronaći u zaleđu kada je on bliže suparničkom golu od same lopte i predzadnjeg igrača u suparničkom timu. Jednostavnije objašnjeno, ako je bilo koji dio samog tijela igrača suprotnog tima (osim naravno ruku) bliže gol liniji od predzadnjeg braniča drugog tima, te se nalazi iza lopte, onda je igrač u poziciji zaleđa.

Sami igrač se može naći u ovoj situaciji jedno ako je na suparničkoj strani terena igre. Situacija zaleđa može se izbjeći tako da se igrač iz napadačkog tima nalazi isključivo iza lopte ako postoji napad na suparničkom terenu. Često čujete kako je riječ o prekršaju, stoga se postavlja pitanje o čemu je zapravo riječ? Zaleđa će postati prekršaj onda kada se igrač koji će našao u poziciji zaleđa krene aktivno sudjelovati u igri. Ukoliko mu netko od njegovim suigrača da loptu, nastaje prekršaj.

Navedeno je tema čestih rasprava jer nije uvijek sasvim jasno što zapravo podrazumijeva aktivno sudjelovanje u igri. Danas se to opisuje na sljedeći način: Igrač nikako ne smije primiti kao niti proslijediti loptu koja je upućena striktno njemu dok se nalazi u položaju zaleđa. Igrač u samom zaleđu neće smjeti omesti suparničkog igrača na način da mu blokira pogled na loptu, niti mu smije oduzeti loptu.

Kako će sudac suditi zaleđe?

Sudac ima važnu ulogu u suđenju zaleđa. Prilikom samog dosuđivanja zaleđa važnu ulogu će imati i pomoćni suci. Oni će biti postavljeni na liniju s posljednjim braničima, taman ispred same gol linije gdje mogu jasno vidjeti te procijeniti da li je potrebno odrediti zaleđe ili ne. Kada se procijeni da je potrebno dosuditi, podići će se zastavica u zrak i pokazat će se točno mjesto gdje je napravljen navedeni prekršaj. Za ovaj prekršaj dosudit će se neizravni slobodni udarac koji se odnosi na suparničku momčad.

Kada su određena pravila o zaleđu? Prva pisana pravila za zaleđe uvedena su još u 19-om stoljeću na Cambridgeu, a svrha njihovog uvođenja bila je ta da igra postane dinamičnija i zanimljivija. Prije pravila, igrači nogometa bi jednostavno samo stajali pored suparničkog gola i tako čekali da im netko proslijedi loptu kako bi se moglo pucati u gol. Srećom, zaleđa su donijela dinamičnost i došlo je do ozbiljnijeg igranja. Naravno, pravila su se mijenjala tijekom godina, što je rezultiralo zanimljivijom igrom.

Kako se igra kada se odredi zaleđe?

Ukoliko se dogodi kažnjivo zaleđe, sudac mora odrediti neizravni slobodni udarac na samome mjestu prekršaja, čak i kada je navedeno mjesto unutar igračeve polovice terena. Prekršaj se neće dogoditi ako će igrač primiti loptu izravno iz: Udarca koji dolazi s vrata, ubacivanja ili udarca iz samog kuta. Kada se odredi, igrač momčadi koji napada može napustiti teren igre ili može ostati van njega – bitno je da ne sudjeluje u igri koja se trenutno odvija.

Ukoliko se sami igrač vrati na teren preko označene poprečne crte i uđe u igru prije sljedeće označenog prekida, ili sama momčad koja se brani odigra loptu prema označenoj središnjoj crti i lopta izađe van njihovog kaznenog prostora, tada se za potrebe zaleđa smatra kako je igrač na poprečnoj crti. Igrač koji će namjerno napustiti teren za igru i koji će se vratiti bez dopuštenja suca i nije isto tako opomenut mora se jasno opomenuti. Ako igrač momčadi koja trenutno napada ostane mirovati kod stupova vrata ili unutar vrata dok se lopta približava vratima, tada sami pogodak mora biti priznat, osim ako se ne počini zaleđe. Tada se igra nastavlja u tonu neizravnog ili izravnog udarca.

Tagovi:

#Što #zaleđe #
Izvorni članak