Što je žuto tijelo – Arz.hr

Što je žuto tijelo kod žene

Contents

Žuta tijela su privremena endokrina struktura koja se formira u jajniku žene nakon što se jajna stanica oslobodi tijekom ovulacije. To znači da se ono pojavljuje u drugoj fazi menstrualnog ciklusa. Kada se jajna stanica oslobodi, ostatak folikula (koji sadrži jajnu stanicu) pretvara se u žuto tijelo. Ova struktura proizvodi hormone, uključujući progesteron, koji priprema maternicu za prihvaćanje oplođene jajne stanice. Ako dođe do oplodnje, tijelo će ostati aktivno i proizvoditi hormone koji će pomoći u održavanju trudnoće. Ako do oplodnje ne dođe, ono će se razgraditi, a razina hormona će pasti, što će dovesti do menstruacije i započinjanja novog menstrualnog ciklusa. Stoga, važna je uloga žutog tijela u procesu ovulacije i trudnoći. Medicinski naziv za žuta tijela je Corpus Luteum. Žuta tijela se ponekad naziva i corpus luteum ovarii, što znači žuto tijelo jajnika na latinskom jeziku. Također se može nazvati i “žlijezda žutog tijela” ili skraćeno “žlijezda CL”.

Od čega se sastoji žuto tijelo

Žuto tijelo se sastoji od dvije vrste stanica: granuloza stanica i stromalnih stanica. Granuloza stanice su stanice koje oblažu folikul tijekom rasta jajne stanice i nastavljaju se razvijati nakon ovulacije. Ove stanice su odgovorne za proizvodnju progesterona, koji pomaže u pripremi maternice za prihvaćanje oplođene jajne stanice. Progesteron je hormon koji ima ključnu ulogu u ženskom reproduktivnom sustavu. Njegova osnovna funkcija je priprema maternice za trudnoću i održavanje trudnoće nakon oplođenja jajne stanice. Stromalne stanice su odgovorne za proizvodnju androgena, koji se pretvara u estrogen u granuloza stanicama. Kod žena, iako su to hormoni najviše povezani sa muškim spolnim karakteristikama, androgeni također igraju ulogu u razvoju i održavanju spolnih karakteristika, poput rasta dlaka i regulacije menstrualnog ciklusa. Estrogen ima važnu ulogu u pripremi maternice za prihvaćanje oplođene jajne stanice. Njegova glavna funkcija je poticanje rasta i razvoja ženskih spolnih karakteristika i regulacija menstrualnog ciklusa. Žuto tijelo također sadrži mnogo krvnih žila koje mu pomažu da dobije hranjive tvari i kisik koji su mu potrebni za proizvodnju hormona i održavanje normalne funkcije.

Žuto tijelo važno za trudnoću

Žuto tijelo igra vrlo važnu ulogu u trudnoći. Kada se jaje oplodi, dolazi do stvaranja oplođenog jajašca, koje se zatim kreće kroz jajovod prema maternici. Tijekom tog procesa nastalo je u jajniku i nastavlja proizvoditi progesteron, hormon koji je važan za održavanje trudnoće. Progesteron djeluje tako da priprema stijenku maternice za prihvaćanje oplođenog jajašca, čime se stvara povoljno okruženje za implantaciju embrija. Također smanjuje kontrakcije maternice, što pomaže u sprječavanju pobačaja. Ako žuto tijelo ne proizvodi dovoljno progesterona, može doći do problema u trudnoći, poput pobačaja ili prijevremenog porođaja. Zbog toga, održavanje normalnog funkcioniranja žutog tijela i proizvodnje progesterona važno je za uspješnu trudnoću.

Jedna od najvažnijih stvari je održavanje zdravog načina života, što uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, zdravu prehranu i izbjegavanje loših navika kao što su pušenje i prekomjerno konzumiranje alkohola. Također je važno izbjegavati stres, jer stres može utjecati na ravnotežu hormona u tijelu. Uz to, neke namirnice se povezuju s poboljšanom funkcijom žutog tijela, kao što su namirnice bogate vitaminom C (naranče, limun, jagode, paprika, brokula), vitaminom E (bademi, sjemenke suncokreta, maslinovo ulje, zeleno povrće) i vitaminom B6 (pileća prsa, riba, banane, sjemenke bundeve). U nekim slučajevima, ako postoji problem s trudnoćom, a to liječnici preporuče, ženama se mogu propisati hormonski lijekovi kako bi se povećala proizvodnja progesterona i održala funkcija žutog tijela. Međutim, odluku o tome treba donijeti liječnik nakon temeljitog pregleda i utvrđivanja specifičnog uzroka problema.

Tagovi:

#Što #žuto #tijelo #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar