Lifestyle

Što jesti kad boli žuč

Kad žuč boli, žučna dijeta vas spašava

Upale žučnog mjehura i žučnih kanala, uz pojavu žučnih kamenaca češće pogađaju pretile osobe, naročito nakon naglog mršavljenja i češće pogađaju žene nego muškarce. Upale i micanje kamenaca (kod naglogog mršavljenja) izazivaju mučninu, povraćanje i jaku bol, a kada žuč boli, žučna dijeta vas spašava, a držite je se i nakon kirurške intervencije. Najvažnije je ne prejedati se, nikako ne jesti pod stresom, jesti svježe namirnice, kuhano i izbjegavati svu procesiranu i konzerviranu hranu.

Kad žuč boli trebate prehranu podijeliti u 5 – 6 ne preobilnih obroka dnevno i znati što vam je dopušteno jesti, a što zabranjeno. Dopuštene su nemasne povrtne i mesne juhe sa sitnom tjesteninom, rižom ili krupicom, mlada i nemasna mesa pirjana ili kuhana, perad bez kože i zečetina, nemasna pirjana ili kuhana riba, bjelanjak od jajeta, mlijeko i mliječni proizvodi s malim udjelom masnoće, žitarice i kruh, ali nikda svjež, kuhano voće i povrće, nemasni kolači bez jaja, biljni čajevi, voda, kava, blagi biljni začini, limunov sok i maslinovo i kokosovo ulje.

Što ne smijete jesti kad žuč boli i prirodna pomoć

Hrana u žučnoj dijeti ne smije biti ni prehladna ni prevruća, ali što ne sijete jesti kad žuč boli i prirodna pomoć su jednako važni za prestanak boli. Ne smijete jesti masne mesne juhe, te juhe od kupusa, karfiola i gotove juhe. Izbjegavajte prženo i pohano meso, svinjsko i ovčije meso, tovljenu perad, suhomesnate proizvode, hrenovke, masnu ribu, pečena jaja, žumanjak, delikatesne masne sireve, crni kruh, savijače, mahunarke, kupusnjače, svježe i neoguljeno voće, orašaste plodove.

Kada žuč boli, zaboravite masne, pržene i kremaste kolače, alkohol, gazirana pića, jaku kavu i čajeve te hladne napitke. Nemojte koristiti aromatične i ljute začine. Od prirodnih lijekova se preporučuje kurkuma (čaj), crni papar (samljeven se dodaje u malo tople vode), aloe vera (smjesa s medom), indijski trputac (psyllium ljuskice umiješane u vodi ili jogurtu), crni kim (samljeven i rastopljen u vodi), čajevi od paprene metvice, sjemenki lana, soda bikarbona, jabučni ocat s medom, klistiranje kavom, oblozi od ricinusovog ulja.

Kad boli žuč u trudnoći, što učiniti

Povećane razine hormona estrogena u trudnoći su normalna i očekivana pojava, ali ona pogoduje nastanku žučnih kamenaca. Kad boli žuč u trudnoći, što učiniti, hoće li žučna dijeta štetiti razvoju ploda ili majci? Ne brinite, neće, dapače promjena prehrane je nužna za liječenje postoječih i za preveniranje nastanka novih žučnih kamenaca. Važno je zbog unosa vlakana jesti puno svježeg voća i povrća, piti dosta tekućine radi hidratacije tijela, a uz reprogramiranu prehranu nećete biti debela trudnica.

Kad boli žuč u trudnoći mijenjajte prehranu odmah, jer žučne komplikacije mogu dovesti do zamiranja ploda, prijevremenog poroda ili rođenja mrtvorođenčeta. Ako je procjena da vam treba operacija žuči u trudnoći, ne brinite, ona ne može naškoditi ni majci ni djetetu. OPeracija se preporučuje kada kamenci blokiraju protok žuči zbog čega možete dobiti žuticu. U trudnoći i velike količine pijeska mogu blokirati protok žuči, najvažnije je obaviti potrebne preglede i ako treba konzultirati se sa kirurgom, a prehranu trebate odmah promijeniti.

Tagovi:

#Što #jesti #kad #boli #žuč
Izvorni članak