Lifestyle

Što su androgeni – AdresarSporta.rs

Androgeni su grupa hormona koja utječe na muški reproduktivni sustav

Grupa muških spolnih hormona koja utječe na “muževni” izgled i oznake koje ga naglašavaju kao što su dlakavost, dubok muški glas i mišićavost, obično ti hormoni imaju steroidnu strukturu. Androgeni su grupa hormona koja utječe na muški reproduktivni sustav (mušku plodnost), sudjeluju u izgradnji tog reproduktivnog sustava tijekom biološkog i spolnog sazrijevanja i njegovo funkcioniranje u odrasloj dobi. Ovi hormoni su glavni okidači pubertetskih promjena kod dječaka (pojava dlaka, stvaranje sperme, buđenje seksualnih želja, mutiranje).

Androgeni mogu biti prirodni i sintetički, prirodne proizvodi vlastito tijelo, a sintetičke farmaceutska industrija, no postoje i biljke sa biljnim steroidnim hormonima koji su kompatibilni ljudskom tijelu i od njih su spravljaju prirodni lijekovi za spolne disfunkcije. Ovi hormoni se u ljudskom tijelu stvaraju u testisima, kori nadbubrežne žlijezde i jajnicima, a najaktivniji među njima je testosteron i njegov metabolit androsteron. Spolni hormoni utječu na spolno zdravlje, libido, spolnu želju, mušku plodnost i zdrav i neometan seksualni život.

Androgeni su muški spolni hormoni ali ih imaju i žene

Stručnjaci tumače da su ovi hormoni preteče estragona hormona koji imaju i muškarci i žene. Iako se misli da su androgeni muški spolni hormoni ali imaju ih i žene, samo u puno manjim količinama. Kod muškaraca utječu na izgradnju izgled i funkcioniranja skrotuma, penisa i prostate, a u odrasloj dobi i na funkcioniranje lojnih žlijezda, a kod žena pojačavaju libido i seksualno uzbuđenje. Zato se ovi hormoni koriste kao glavne aktivne tvari u lijekovima za potenciju.

Obzirom da androgeni sudjeluju i u izgradnji mišića mnogi sportaši uzimaju steroide za povećanje mišićne mase, snage i izdržljivosti. Nadomjesne hormonske terapije koriste žene u reproduktivnoj fazi života, kod raznih tegoba, a muškarci kod spolnih disfunkcija, bolesti prostate. Pubertet je biološki burno razdoblje upravo zbog naglog bujanja ovih hormona i često se ta pubertetska neobuzdanost i naziva “divljanje hormona” zbog kojeg se svi roditelji širom svijeta hvataju za glavu, jer se do jučer mila djeca pretvaraju u prave male divljake.

Androgeni se počinju proizvoditi u osmom tjednu fetusa

Bilo bi pogrešno shvatiti da spolni hormoni obilježavaju samo pubertet i odraslu dob, androgeni se počinju proizvoditi u osmom tjednu fetusa, da nije tako kako bi se razvio spol djeteta i kako bi znali jeste li dobili dječaka ili djevojčicu. Kao što utječu na mušku plodnost, tako suplementi ovih hormona mogu služiti za mušku kontracepciju, no to se baš i nije previše ni prakticiralo ni populariziralo kao ženska oralna kontracepcija što je šteta.

Androgeni jako utječu na ljudsko ponašanje i na ljudski izgled, oni muškarcima osiguravaju sva maskulina obilježja, dubok glas, adamovu jabučicu, široka ramena i mišićavo tijelo, a neki znanstvenici tvrde da mogu promijeniti kompletan ljudski mozak. Mnogo se zadnjih godina govori i o takozvanoj muškoj menopauzi, jer se pokazalo da kada prestane ili se drastično smanji proizvodnja testosterona, muškarci imaju tjelesne reakcije i stanja vrlo nalik onima koje žene prolaze u klimakteriju, no ta istraživanja su tek u začetcima.

Tagovi:

#Što #androgeni #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši