Što su bronhioli – Arz.hr

Što su bronhioli i za što služe?

Contents

Bronhioli se mogu opisati kao malene grane bronhija, vodiče respiratornog sustava koji nam jamče da će zrak doći do svih dijelova naših pluća. Naš dišni sustav se sastoji pluća i dušnika. Kada uzimamo zrak i dišemo, točnije, privlačimo zrak kroz naša usta i nos. Taj zrak će proći kroz naše ždrijelo, grkljan i dušik. Ovdje je također važno naglasiti i traheju koja se sastoji od hrskavice oblikovane u prsten, kao i grane dva bronha koji su raspodijeljeni na plućna krila.

Bronhije se mogu granati i u manje podjele, sve dok oni ne podržavaju navedene prstene hrskavice. Što su bronhioli? Prema medicinskoj definiciji, riječ je o malenim dišnim putevima koji se nastavljaju na navedene bronhe, a razlikuju se od po tome što nisu građene od hrskavice ili žlijezda. Ove malene dišne cijevi ili dišni putovi su ključni faktor za donošenje zraka u naša pluća i opskrbljivanju zraka. Bez njih naša pluća ne bi mogla funkcionirati normalno, što znači da ne bi mogli pravilo disati.

Bronhioli karakteristike i anatomija

Bronhijalna mreža će kao i većina naših dišnih putova na unutarnjim površinama sadržavati malene ćelije koje su odgovorne za kretanje zraka u našem respiratornom sistemu. Krenuvši od bronhija, bronhioli se mogu granati na terminalne i respiratorne. Kako izgledaju? Bronhioli su približno 1 mm ili manje, i njihovi zidovi se opisuju kao trepavičasti kuboidni epitel, s tanjom unutrašnjom oblogom, okruženi s slojem glatkih mišića. Primjer vrsta bronhiola igraju veliku ulogu u kontroli protoka zraka, što znači da ovisno o veličini protok se može povećati ili smanjiti.

Terminalni oblik je zapravo razgranati oblik, promjera su od 0,5 mm i manje. Granaju se i dijele na još manje bronhiole, i respiratorne bronhiole. Respiratorni oblik je najduži oblik bronhiola i one su podijeljene u alveolarne kanale. Krajnji oblik navedenih bronhiola čine najudaljeniji segment, što označava kraj odjeljenje gdje se provodi protok zraka u našem respiratornom sustavu. Osim što su odgovorni za provođenje zraka do naših pluća, bronhiole su također bitne za metabolizam hormona i detoksikaciji toksičnih supstanci.

Bronhioli i povezane patologije

Istina je da mnoge respiratorne bolesti mogu uvelike utjecati na naše bronhiole. U nedostatku podržavanja sa strane hrskavice, bronhioli će biti podložni stanjima koja će uzrokovati stezanje, kao i začepljenje naših dišnih puteva. Kada su bronhiole zaražene ili upaljene, pokazuju se sljedeći simptomi: Hripanje, ubrzano disanje, širenje nosnica, plava nijansa kože radi niskog udjela kisika u krvi.

Medicinska stanja koja najčešće utječu na bronhiole su: Bronhospazam – Pojavit će se kad se bronhioli krenu sužavati i kada se sprječava apsorpcija kisika u krvi. U najčešće uzroke se ubraja bronhitis, astma, gripa i druge respiratorne infekcije. Uzrok također može biti i anafilaktički šok koji je uzrokovan alergenima. Bronhiolitis – Upala bronhiola. Veoma česta patologija kod djece u početnim godinama života. Simptomi su većinom kašalj, teže disanje.

Obliterativni bronhiolitis – Riječ je o kroničkoj opstrukciji donjeg djela dišnog puta. Veoma rijetka i ozbiljna bolest koja se događa kod odraslih. Javlja se usred virusnih infekcija i najčešće se pojavljuje u sljedećim simptomima: Suhi kašalj bez dodatne sluzi i teško disanje. Astma – Bolest koja se opisuje kao upalna bolest dišnih puteva, nastaje radi smanjenja promjena dišnih puteva i sami simptomi mogu varirati i biti ponavljajući. Navedena stanja se mogu liječiti lijekovima ili mehaničkim manipulacijama kako bi došlo do proširenja dišnih puteva. Teži oblici obliterativnog bronhiolitisa mogu dovesti do transplantacije pluća.

Tagovi:

#Što #bronhioli #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar