Lifestyle

Što su lezije na jetri

Lezije na jetri, što su i kako se otkrivaju?

Lezija na jetri se najčešće opisuje kao dobroćudna ili zloćudna tvorevina koja se može pojaviti na jetri. Lezije na jetri se najčešće u općoj populaciji pronađu sasvim slučajno na ultrazvučnoj pretrazi abdomena. One se mogu pojaviti kod zdravih osoba, ali i kod bolesnika koji pate od pozitivne anamneze onkoloških bolesti. Lezije na jetri primarno se otkrivaju putem ultrazvuka koji je široko dostupan, brz, povoljan, neinvazivan i siguran za dijagnostiku. Osim navedene pretrage, mogu se koristiti i sljedeće pretrage:

Kompjutorizirana tomografija koja će uz pomoć primjene kontrastnog sredstva karakterizirati samu leziju i njene vaskularne promjene. Magnetska rezonanca koja će utvrditi izgled i razvijanje ili stagniranje tvorevine. Najčešća lezija na jetri je hemangiom – dobroćudna i često samo involukacijska novotvorina, izraslina ili nateklina koja je nastala od endotelnih stanica koje okružuju krvne žile. Ova tvorevina je karakteristična prema povećanom broju krvnih žila i ispunjena je s krvlju. Isto tako, uz pomoć navedenih pretraga otkrivaju se i maligne fokalne lezije.

Lezije na jetri, vrste lezija i njihove karakteristike

Kada se otkriju, lezije na jetri se primarno dijele na dvije skupine, benigne i maligne. Benigne fokalne lezije jetre se mogu karakterizirati ovisno o njihovoj građi i dijelit će se prema podrijetlu stanica na sljedeće grupe: Hepatocelularne, kolangiocelularne, mezenhimalne te heterotopične. One se razlikuju prema svojoj staničnoj građi, što će se otkriti i odrediti na pojedinim radiološkim pretragama. Maligne fokalne lezije jetre će se dijeliti na primarne te sekundarne.

Primarni oblik je rjeđi od sekundarnih i najčešće se pojavljuju kod bolesnika koji imaju oštećenu jetru uslijed kroničnih bolesti. Metastaze u jetri su najčešće mjesto gdje nastaju metastatske bolesti. Metastaze su tako najčešće malihne jetrene lezije i kao takve one su najčešća indikacija za obavljanje radiološke dijagnostike jetre. Kada su metastaze veće u promjeru od 1 cm, tada se one u većini slučajeva otkrivaju preko CT ili MR pretrage.

Kada su lezije na jetri veličine svega par milimetara one će se teže detektirati, stoga se vrši više pretraga. Kako nastaju metastaze? Metastaze ovisno o svojoj vaskularnosti mogu dati do znanja od kuda potječu. Hipervaskularne lezije najčešće nastaju od melanoma, sarkoma, karcinoma bubrega, karcinoma dojke, karcinoma štitnjače, gastrointestinalnog tumora, karcinoida. Hipovaskularne lezije mogu nastati od karcinoma prostate, karcinoma pluća ili kolorektalnog karcinoma.

Lezije na jetri, liječenje i oporavak

Da li lezije na jetri zahtijevaju liječenje? Ukoliko su benigne u većini slučajeva se prati njihov razvoj i određuje se da li mogu postati opasne ili ne. U pojedinim slučajevima nisu opasne i povlače se same od sebe, ili ostaju i ne predstavljaju nikakvu opasnost po zdravlje osobe. Maligne lezije na jetri će svakako zahtijevati liječenje. Maligni tumori se uobičajeno liječe uz pomoć klasične kirurgije kao i kemoterapiju, dok će se radioterapija koristiti samo u određenim slučajevima.

Napretkom u liječenju primjenjuje se i stereotaksijska radioterapija koja će omogućiti djelovanje višestrukih, precizno određenih snopova ionizirajućeg zračenja koji će precizno pogađati tumore, ostavljajući okolno tkivo neoštećeno. Navedena metoda liječenja pokazala se najuspješnijom u liječenju malignih tumora jer se kod 87 % bolesnika bolest nije vratila. Da li se može prevenirati nastanak lezija na jetri? Možemo prevenirati razvoj bolesti na jetri, a za to je potrebno sljedeće: Umjereno konzumirati alkohol, izbjegavati rizična ponašanja, cijepiti se, koristiti lijekove s oprezom, paziti na sigurnost hrane, štititi kožu, održavati zdravu tjelesnu težinu.

Tagovi:

#Što #lezije #jetri
Izvorni članak