Lifestyle

Što su nesteroidni antireumatici – AdresarSporta.rs

Nesteroidni antireumatici – primjena i djelovanje

Nesteroidni antireumatici ili kako se još naziva nesteroidni protuupalni lijekovi su veoma pouzdani i djelotvorni lijekovi koji su jedno od najbrojnijih, te čine više skupina lijekova, oko njih pedesetak. Nesteroidni antireumatici se primjenjuje kod liječenja svih mogućih tipova bolova, kod smanjenja povišene tjelesne temperature, za muskuloskeletne bolesti kao i za liječenje tromboprofilaksa. Protuupalni lijekovi imaju jednaka farmakodinamska svojstva, te se ona jednako ponašaju u organizmu iako svatko pripada različitoj kemijskoj skupini. U većini slučajeva se rado o derivatima slabih kiselina, gdje ih potom dijelimo na derivate srodne spojeve i octene kiseline, derivate enolne kiseline oksikame, derivate propionske kiseline i koksibe. Protuupalni lijekovi se gotovo apsorbiraju u potpunosti iz gastrointestinalnog trakta, te se metabolizira u jetri i izluči kroz bubrege. Njihovo se djelovanje temelji na inhibiciji sinteze prostaglandina blokadom enzima ciklooksigenaze tokom ciklusa arahidonske kiseline, od kuda poznajemo tri oblila enzima. Ovisno o tome koji se oblik više inhibira, mogu se razviti razne nuspojave.

Nesteroidni antireumatici – upute i nuspojave

Nesteroidni antireumatici mogu kao i svi drugi lijekovi mogu uzrokovati određene nuspojave kod nekih pacijenata. Najčešće uzrokuju probave i bubrežne nuspojave koje se vrlo često pojavljuju uz postojeće bubrežne bolesti, poremećaje u krvnoj slici i uz jetreno oštećenje, te može biti popraćeno uz glavobolju, vrtoglavicu, osip, bronhospazam, pospanost, poremećaj s vidom, zbog čega se treba biti jako oprezan s primjenom ovog lijeka kod bolesnika koji boluju od bolesti središnjeg živčanog sustava. Tokom ovih godina se sve više obraća pažnja kod uzimanja ovog lijeka s rizikom pojave kardiovaskularnih nuspojava. Kada se uzimaju nesteroidni antireumatici je bitno poštovani dva bitna načela, a to su individualna primjena i indiciranje. Trebate uzimati dozu s kojom možete postići optimalnu djelotvornost s kojima ne možete postići nuspojave. Terapija s ovim lijekovima se može primjenjivati tjedan dana do dva tjedna. Iz tog razloga se treba uzimati najmanja dnevna doza s kojom možete postići cilj u najkraćem periodu.

Nesteroidni antireumatici – podnošljivost i djelotvornost

Kako bi učinak za korisnika lijeka bio što bolji, veoma je bitno voditi računa o osobnoj podnošljivosti lijeka i na njegovu djelotvornost. Nesteroidni antireumatici svih vrsta su podjednako djelotvorni, a individualna je podnošljivost te su različite učinkovitosti. Važno je kod lijeka sagledati sve bitne stavke, od fizikalno kemijskih svojstava nekog pripravka, pa sve do oblika primijenjenog lijeka, koji dolaze u formi kapsula, tableta, kapi, injekcija, gela, krema i suspenzija, preko toga koliko dugo treba da se lijek u organizmu počne djelovati i od koje bolesti bolesnik boluje i u kojem stadiju se nalazi. Kako bolesnik ne bi iskusio neke nuspojave koje smo gore već bili naveli, bitno je poštivati već unaprijed definirane faktore rizika i pročitati za koga nesteroidni antireumatici nisu namijenjeni i koje su moguće nuspojave nakon primjene ovog lijeka. Ukoliko niste sigurni, možete se posavjetujte sa svojim liječnikom ili s ljekarnikom prije nego što krenete uzimati ovaj lijek.

Tagovi:

#Što #nesteroidni #antireumatici #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši