Lifestyle

Što su neurotransmiteri – AdresarSporta.rs

Što su neurotransmiteri

Neurotransmiteri su kemijski spojevi koji služe za prijenos živčanih impulsa kroz živčani sustav u organizmu. Ovu funkciju obavljaju na način da se oslobađaju akcijski potencijali i kalcijevi ioni na živčanim vlaknima gdje se dalje prenose kao energija sa živca na mišiće, mišiće kostura, srčani mišić ili s jednog na drugi neuron u mozgu središnjem živčanom sustavu.

Zapravo dvije su grupe posrednika koji prenose električne signale, neurotransmiteri koji su male molekule brzog djelovanja i brzo se razgrađuju i sakupljaju se u nervnom završetku sinapsi. Druga grupa su neuropeptidi koji u molekule veće mase i sporije djeluju, te su dugotrajnijeg djelovanja u nervnom sustavu.

Dugo u znanosti nije bilo dokazano postojanje i djelovanje neurotransmitera jer doslovce djeluju u milisekundama, u niskom koncentracijama i budu razgrađeni kada stignu do svog odredišta. Ipak ove molekule su izuzetno važne za funkcioniranje organizma jer energija koja putuje živčanim sustavom omogućuje tijelu da metabolizam normalno funkcionira i da svi organi normalno i zdravo rade i obavljaju svoju funkciju.

Neurotransmiteri i njihove vrste

U živčanom sustavu postoji preko 50 različitih spojeva koji su neurotransmiteri, a među najpoznatijima su acetilkolin, serotonin, katekolamini kao što su adrenalin, dopamin, noradrenalin.

Acetilkolin su neurotransmiteri koji se izlučuje u mozgu ali i u autonomnim živcima i voljnim živcima a sudjeluje u radu voljnih mišića, procesu pamćenja i funkcioniranju autonomnog živčanog sustava. Noradrenalin se izlučuje u središnjem živčanom sustavu i autonomnim živcima pa stoga omogućuje rad autonomnog živčanog sustava, pomaže kod emocija i spavanja, ali i regulira tjelesnu temperaturu.

Dopamin nastaje u hipotalamusu i drugim dijelovima mozga a funkcija mu je da regulira pokrete, sudjeluje kod lučenja hormona i utječe na emocije. Serotonin se stvara u produženoj moždini, hipotalamusu i drugim dijelovima mozga, a ima utjecaj na osjet boli, kao i na emocije i spavanje.

Postoje još brojne molekule koje nastaju u hipotalamusu, mozgu, središnjem živčanom sustavu, a djeluju različito na primjer na moždane sinapse, smanjuju osjet boli, omogućuju širenje krvnih žila i lučenje određenih žlijezda.

Ostali važni neurotransmiteri

Neurotransmiteri su i neuroprijenosnici i receptori, jer bez receptora koji primaju energiju nema ni svrhe prenosa energije. Glutamat i aspartat su aminokiseline koje se nalaze u malom mozgu i leđnoj moždini i vrlo je važno da ove aminokiseline budu balansirane jer ako su u prevelikim količinama mogu biti toksične za organizam, pa time i opasne.

GABA kao glavni neuroprijenosnik u mozgu je također aminokiselina koja se iz mozga prenosi do živčanih završetaka gdje se apsorbira. Endorfini i enkefalini su zapravo opioidi i aktiviraju brojne centralne neurone, te utječu na senzomotoričku analgeziju, kognitivne funkcije, ravnotežu vode i unos hrane.

Kao ostali neurotransmiteri postoje dinorfini koji su zapravo skupina 7 peptida i djeluju isto kao opioidi. Tvar P, zapravo peptid se izlučuje u središnjem živčanom sustavu, a aktivira se kod bolova i utječe na raspoloženje, a može biti uzročnik i mučnina i povraćanja. Dušikov oksid kao vrlo nestabilan plin nastaje iz arginina. Manje su poznati histamin, peptid, bombezin, neurotenzin i brojni drugi.

Tagovi:

#Što #neurotransmiteri #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši