Lifestyle

Što su opioidi – AdresarSporta.rs

Što su opioidi

Opioidi su sastojci koji djeluju na opioidne receptore u tijelu koji se nalaze u središnjem živčanom sustavu, ali i u probavnom sustavu. Postoje prirodni opioid koji nastaje u ljudskom tijelu, to su endogeni opioidi endorfin i enkefalini, no postoje i alkaloidi koji su lijekovi i djeluju poput opioida, morfin i kodein.

No, kada je riječ o ovoj kategoriji kemijskih spojeva poznati su polusintetski heroin i oksikodon, te u potpunosti sintetski proizvedeni metadon i poznatiji kao polusintetske i sintetske droge koje izazivaju ovisnost, te niz drugih negativnih nuspojava, pa čak i smrtni ishod kod zlouporabe.

Svima je dobro poznato kako sintetske droge djeluju kao opijati, te kako brzo mogu izazvati ovisnost. Koliko su štetne posljedice korištenja droga jer što je duži period uzimanja droga tijelo postaje otpornije i traži jače vrste droga kako bi osjetilo isti nivo opijenosti drogama, no kako se tijelo okreće težim drogama tako zapravo razina toksičnosti u tijelu raste i na kraju izaziva smrt od predoziranja.

Opioidi analgetici

Opioidi analgetici su lijekovi koji djeluju na način da blokiraju impulse boli od periferije tijela do mozga. To su vrlo jaki lijekovi protiv bolova koji se koriste kod bolova uslijed prijeloma kostiju, te jakih metastatskih bolesti karcinoma. U ovu kategoriju ne pripadaju lijekovi protiv bolova kao što su paracetamol, ibuprofeni, ketonali, već su to prvenstveno morfin, te derivati morfina kao što su heroin i kodein, ali i drugi sintetski lijekovi od kojih je najpoznatiji metadon.

Opioidi analgetici utječu na receptore u mozgu i moždini kralježnice i tu blokiraju bolove kako bi osobi bilo lakše podnijeti bolove koje trpi. Znanstveno je dokazano da su bolovi u početku uvijek najjači, a kasnije se i tijelo prilagodi na bolove proizvodeći unutarnje analgetike endorfine, enkefaline. Ovi prirodni analgetici će se vezati na unutarnje receptore i na taj način prirodno ublažavati bolove, pa se zato bolovi u kasnijoj fazi manje osjete, te osobi bude lakše podnijeti bol.

Opioidi analgetici prednosti i nedostaci

Opioidi analgetici imaju svojih prednosti jer prvenstveno ublažavaju vrlo velike bolove koje osoba može imati kada slabiji analgetici ne pomažu u smanjivanju bolova. Ovi analgetici imaju sedativni učinak jer smanjuju mentalnu aktivnost, uspavljuju osobu. S druge strane poboljšavaju opće raspoloženje osobe koja može djelovati euforično nakon što konzumira ove analgetike. Pomažu kod disanja i kašlja pa se na primjer kodein i folkodin koriste kao lijekovi antitusici.

No opioidi analgetici imaju i svoje negativne učinke jer potiču na povraćanje, uzrokuju skupljanje zjenica, nakon nekog vremena korištenja izazivaju ovisnost i ovi lijekovi slabije djeluju jer se tijelo već priviknulo na njihovo djelovanje, a mogu izazvati i halucinacije. Osim toga mogu vrlo lože utjecati na kardiovaskularni sustav, srce, jer mogu izazvati srčani udar. Uslijed ovisnosti i velikih bolova i srce kao organ trpi i ne može normalno raditi pa na kraju srce ili toliko oslabi ili je pod prevelikim opterećenjem da dolazi do nepravilnosti u radu srca što na kraju završava sa smrtnim ishodom osobe.

Tagovi:

#Što #opioidi #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši