Što su spazmolitici – Arz.hr

Što su spazmolitici

Contents

Spazmolitici su lijekovi koji pomažu kod grčeva glatkih mišića probavnog trakta, mokraćovoda, žučnih vodova, maternice, te bronhija. Postoje razne vrste lijekova koji djeluju kao spazmolitici te svojim djelovanjem smanjuju i ublažavaju grčenje za organe za koje su namijenjeni. Najčešće se upotrebljavaju kod gastroenteroloških problema koji nastaju u crijevima, želucu, ali i vrlo često kod mokraćovoda.

Ovi lijekovi pripadaju skupini lijekova koje se naziva antikolinergici, a vrlo često se propisuju uz lijekove protiv bolova kako bi se pacijentu olakšalo njegovo stanje. Bolovi koji se mogu pojaviti u grčenjima glatkih mišića mogu biti vrlo jaki i akutni te je potrebno hitno smanjiti razinu bolova kako bi se pacijentu olakšalo, no prvo se treba smanjiti grčenje mišića a to se postiže upravo ovim lijekovima.

Neki od ovih lijekova mogu imati nuspojave kao što su alergijske reakcije, crvenilo, osip na koži, te upaljena koža i svrbež kože. Kao nuspojave moguće su i otekline lica, jezika, a i usana.

Spazmolitici vrste

Spazmolitici se mogu dijeliti prema načinu djelovanja na grčeve. Prema tom principu se dijele na spazmolitike s neurotropnim učinkom gdje djeluju direktno na živčani sustav i živčani podražaj. Zatim postoje oni koji djeluju na muskulotropni način tako da djeluju na kompletno glatko mišićje a naročito na ono sa puno krvnih žilica. Te treća skupina lijekova djeluje sa kombiniranim učinkom neurotropnim i muskulotropnim pa kombiniranim načinom su vrlo učinkoviti.

Spazmolitici se mogu dijeliti i po metodi prema mjestu djelovanja što znači da se klasificiraju prema organu na koji djeluju. Razlikujemo spazmolitike koji djeluju na krvne žile kao što su nitriti, nitrati, teofilin, aminofilin i brojni drugi lijekovi ovakve vrste. Druga skupina su crijevni lijekovi koji će djelovati na probavni trakt, na crijeva, želudac, žučne kanale i ostale dijelove probnog trakta koji sadrži glatke mišiće, neki od lijekova koji tako djeluju su diciklomin, propantelin, trospij. Treća skupina su lijekovi koji djeluju na bronhije i omogućavaju bronhijama opuštanje iz grča, pa možemo spomenuti teofilin, aminofilin, ipratropium.

Najpoznatiji spazmolitici

Najpoznatiji spazmolitici su svakako oni koji djeluju na području crijeva i probavnog trakta, Dicetel i Rudakol. Oba lijeka se kosite kada se pojave simptomi kao što su bolovi u trbuhu, grčevi u trbuhu, nadutost i prekomjerni vjetrovi, proljev koji može biti u kombinaciji sa zatvorom, te stolica koja izlazi u obliku trakica, kuglica.

Dicetel se koristi osim kod bolova u probavnom traktu i kod bolesti žučnog sustava, ali i za pripremu dijagnostičke pretrage s barijevom kašom. Rudakol se koristi za olakšavanje bolova i grčeva u želucu i crijevima koje je uzrokovala neka bolest koju tek treba liječnik dijagnosticirati, a lijek se daje kako bi se olakšali bolovi.

Ovi spazmolitici mogu imati nuspojave naročito ako ste i inače alergični, uz to može se pojaviti i otežano disanje, oticanje jezik, usta, vrata, grla, kožni osip, crvenilo i svrbež kože, preosjetljivost ože. A ako vam se pojavi kao nuspojava veća abdominalna bol, proljev, mučnina, otežano gutanje i povraćanje hitno se obratite liječniku.

Tagovi:

#Što #spazmolitici #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar