Lifestyle

Što su toksini – AdresarSporta.rs

Što su toksini

Toksini se odnosne na otrovne supstance koji su nastale od organizama ili živih stanica. Ove tvari u kontaktu s tijelom ili prilikom apsorpcije u tijelo uzrokuju bolesti ili druge biološki negativne efekte. Naše tijelo je veličanstveni stroj koji je u stanju probaviti različite tvari, a to uključuje i manju dozu toksina. S njima smo na ovaj ili onaj način svakodnevno u kontaktu jer se toksini mogu nalaziti u hrani, vodu i zraku. Ne možemo ih u potpunosti izbjeći ali zato je naše tijelo u stanju obraniti nas od njihovih negativnih utjecaja. Ključnu ulogu u našem sustavu za detoksikaciju tijela imaju limfni sustav, bubrezi i jetra. Jedna od njihovih zadaća je efikasno uklanjanje štetnih spojeva iz tijela. No tijelo ne može podnijeti bilo koju količinu otrovnih tvari pa tako prezasićenje u nekom trenu može krenuti uzrokovati probleme. Tijelo će u takvoj situaciji pokušati izbaciti štetne tvari iz tijela na različite načine, a rane simptome je lako prepoznati.

Toksini i simptomi prezasićenja

Toksini se s vremenom nakupljaju u tijelu, a kada dođe do prezasićenja, krenemo se postupno osjećati sve lošije dok tijelo daje sve od sebe da izbaci štetne tvari iz sebe. U početnim fazama prezasićenja toksinima može doći do pojačanog lučenja tekućina iz tijela u obliku mokrenja, dijareje i prekomjernog znojenja. Također može doći do simptoma koji podsjećaju na prehladu kao što su to začepljenje ili curenje nosa, bolno grlo i žgaravica. Moguće je također primijetiti da vam je koža postala masnija i dobiva drugačiji miris dok se toksini luče kroz pore na koži. Izvor izloženosti toksinima može varirati i najčešće na više načina dolazimo u kontakt s njima. Hrana i zrak su daleko najveći problemi jer su prepuni pesticida, herbicida i konzervansa. Otrovi koji se koriste u industriji i poljoprivredi ulaze kako u biljke tako i životinje tako da ne možemo zbilja izbjeći njihovu konzumaciju. Ipak, naše tijelo je u stanju izaći na kraj sa svime time, samo mu je ponekad potrebna dodatna pomoć.

Toksini i detoksikacija

Naše tijelo funkcionira na takav način da se prirodno i automatski obavlja detoksikacija. S obzirom na to da se tijelo čisti samo od sebe, sve što vi trebate napraviti je osigurati se da ga ne preopteretite sa pretjerano visokom količinom toksina. Ovo možete postići tako što ćete više krenuti obraćati pozornost na hranu koju konzumirate i na neke životne navike koje prakticirate. Već je i manja promjena nekih životnih navika dovoljno da vam tijelu pruži dovoljno prostora da se samo izbori sa toksinima i izbaci ih van. Što se tiče prehrane, preporučuje se da smanjite unos ribe, crvenog mesa i mliječnih proizvoda. Svoju prehranu po mogućnosti obogatite sa svježim organskim povrćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama. Kako se toksini ne bi prekomjerno nakupljali u tijelu, također je dobra ideja smanjiti konzumaciju alkohola, kave i cigareta i zamijeniti ih biljnim čajevima. Naravno, ne morate se ničega u života zbilja odreći kako bi se lakše izbacili toksini jer već i manje promjene u navikama mogu imati veliki učinak.

Tagovi:

#Što #toksini #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši