Lifestyle

Što su trudovi – AdresarSporta.rs

Trudovi – definicija

Trudovi su kontrakcije maternice koje se obično pojavljuju pri kraju ili tokom trudnoće i to prije ili nakon puknuća vodenjaka. Kontrakcije su ritmičko stezanje mišića maternice s kojim se potiskuju dijete i nakon poroda pomažu da se maternica vrati u svoju prvotnu veličinu. Kako se trudnoća bliži svojem kraju, tako postaju kontrakcije intenzivnije. Trudovi se dijele u tri faze: prva, druga i treća faza. Na početku su kontrakcije nepravilne te se osjeća samo lagana bol ili nelagoda u donjem dijelu trbuha. S vremenom se razmak između trudova smanjuje, sve dok se maternica ne otvori u potpunosti. Kada dijete krene prema dolje kroz rodni kanal, kontrakcije će postati puno jače i intenzivnije te ujedno traju puno duže od prvih trudova. Nakon što se dijete rodi, i dalje će maternica kontrahirati kako bi mogla izbaciti van posteljicu i druge ostatke iz tijela. Ove kontrakcije mogu trajati oko 15 pa sve do 30 minuta.

Trudovi – faze

U prvoj fazi kontrakcije maternice su manje intenzivne. Kontrakcije pomažu da se cerviks odnosno vrat maternice otvori i pripreme za porod djeteta. Prvi trudovi mogu biti nepravilni, kratki i osjećaju se kao blaga bol ili nelagoda u donjem dijelu trbuha. U ovoj fazi, razmak između trudova može biti dosta nepravilan i mogu se javiti u intervalima od nekoliko minuta do nekoliko sati. Kontrakcije mogu trajati od nekoliko sekundi pa sve do 30 do 60 sekundi.

U drugoj fazi se cerviks u potpunosti otvori i dijete počinje silaziti prema van kroz rodni kanal. U ovoj fazi trudova, kontrakcije maternice postaju jače, dulje i redovitije nego u prvoj fazi. Drugi trudovi traju obično od 60 do 90 sekundi. Kontrakcije su puno bolnije i intenzivnije od prvih trudova, te mogu uzrokovati osjećaj pritiska, peckanja i boli u donjem dijelu trbuha i zdjelice.

U trećoj fazi maternica još uvijek kontrahira kako bi ona mogla izbaciti van posteljicu i druge materijale iz tijela majke. Kontrakcije su obično puno manje intenzivne od drugih faza te one traju od 15 do 30 minuta. U ovoj fazi, majka može jođ osjetiti pritisak i grčeve dok se posteljica odvaja od maternice i izbacuje iz tijela prema van.

Trudovi – porođaj

Porođaj je proces rođenja djeteta iz tijela majke, te počinje kontrakcijom maternice, u kojem slučaju se trudovi postepeno povećavaju u trajanju, intenzitetu i učestalosti, sve dok se ne otvori maternica u potpunosti i dok ne počinje se dijete spuštati kroz rodni kanal. Porođaj može trajati i po nekoliko sati, te tokom ovog perioda majka osjeća nepravilne kontrakcije maternice i s vremenom trudovi postaju intenzivniji. Kada postanu kontrakcije redovite, ovo je znak da je porođaj započeo. Tada kontrakcije postaju snažnije i intenzivnije sve dok se maternica ne otvori kako bi omogućila prolazak djeteta kroz rodni kanal. Kada se dijete spusti u rodni kanal, majka može osjetiti pritisak i bol u donjem dijelu tijela, a tada dolazi do vrhunca procesa, a to je rođenje djeteta. Rađanje može trajati od nekoliko minuta pa sve do nekoliko sati, ovisno o veličini i položaju djeteta, te o fizičkoj spremnosti majke. Nakon što se dijete rodi, čeka se izbacivanje posteljice i eventualno šivanje ukoliko su se dogodile neke rane.

Tagovi:

#Što #trudovi #AdresarSporta.rs
Izvorni članak

Komentariši