Tegretol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Tegretol i za što se koristi?

Tegretol tablete sadržavaju karbamazepin, antiepileptik koji pripada u skupine karboksamida koji imaju neurotropni i psihotropni učinak. Njihovo smanjeno oslobađanje glutamata doprinosi stabiliziranju neuronske membrane, što čini osnovu u antiepileptičkom djelovanju. Tegretol se koristi u liječenju epilepsije, no navedeni lijek je također pogodan za monoterapiju ili za kombiniranje s ostalim antiepilepticima. Njegovo psihotropno djelovanje će omogućiti bolju kontaktibilnost kao i resocijalizaciju pacijenta koji pati od epilepsije ili manično – depresivne psihoze.

Osim navedenog, tablete se također koriste u liječenju boli u trigeminalnoj neuralgiji i ostalih mogućih bolnih simptoma, koriste se liječenju apstinencijskog sindroma kod alkoholičara, u liječenju akutnih manija te se koriste kao terapija za održavanje bolesnika koji imaju bipolarne afektivne poremećaje. Tablete se dobivaju isključivo na liječnički recept, a njihovo doziranje će ovisiti o stanju pacijenta. Prepisana terapija se mora provesti do kraja, te se ne preporučuje njeno prijevremeno ukidanje. U slučaju određenih nuspojava ili u slučaju da se pacijent osjeća bolje, važno je zatražiti liječničko mišljenje.

Tegretol primjena i mjere opreza

Navedene tablete će se uzimati isključivo prema uputstvima liječnika ili ljekarnika. Prepisanu terapiju valja završiti. Kako se uzimaju Tegretol tablete? One će se uzimati uz malo tekućine tijekom, nakon ili između obroka. Tablete se gutaju cijele, ili se prema potrebi mogu prepoloviti. Određivanje optimalne doze će se izvršiti nakon pregleda pacijenta. Preporučena početna doza prema uputstvima lijeka su sljedeća: Epilepsija kod odraslih – 100 do 200 mg 1 do 2 x na dan. Kod djece će doziranje ovisiti o dobi.

Bol trigeminalne neuralgije i bolni sindromi – Početna doza je 200 do 400 mg, 3 do 4 puta na dan, moguće je postupno povećanje doze ukoliko bol ne prestaje. Apstinencijski sindrom kod alkoholičara – Početna doza iznosi 200 mg po 3 x na dan. Akutna manija i terapija za održavanje bolesnika s bipolarnim i afektnim poremećajima – Početna doza je 400 do 600 mg, 2 do 3 puta dnevno. Važno je pridržavati se propisane terapije kako ne bi došlo do predoziranja. Tegretol će tražiti od svojih pacijenata redovitu provjeru krvne slike tokom liječenja, jer dolazi do prolaznog ili trajnog smanjenja broja leukocita.

Pročitajte:  Tablete za spavanje - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Tegretol nuspojave i liječenje

Radi svoje primjene, Tegretol tablete se izdaju isključivo na liječnički recept. One se mogu kupiti uz pomoć recepta u ljekarnama po cijeni od 2.67 eura za pakiranje od 50 x 200 mg. Da li navedene tablete donose nuspojave? U uobičajene nuspojave ubrajamo: Vrtoglavicu, pospanost i ataksiju i one su sasvim normalna pojava pri početku liječenja. Mogući su također i problemi s probavom, suhoćom ustiju, bolova u trbuhu, mučninom, povraćanjem, proljevom ili zatvorom. Ostale nuspojave koje se mogu pojaviti možete pročitati na uputi o lijeku koja se nalazi u svakom pakiranju.

Tegretol tablete se moraju držati dalje od pogleda i dohvata djece, i valja ih čuvati u originalnom pakiranju. Navedeni lijek se ne smije koristiti nakon svog isteka, već se u tom slučaju traži novo pakiranje. Važno je obavijestiti liječnika o bilo kakvim promjenama koje se događaju tijekom konzumacije navedenih tableta. Važno je držati se prepisanih doza, i nikada ne prekidati liječenje na vlastitu ruku. Dužni ste obavijestiti liječnika ako nastanu navedene nuspojave ili ako osjetite da vam nije dobro. Iskustva pacijenata su uglavnom pozitivna, iako navode kako su nuspojave veoma česte.

Tagovi:

#Tegretol #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar