Lifestyle

Telfast – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Telfast – djelovanje

Telfast je naziv lijeka koji se koristi za ublažavanje simptoma povezanih s kožnim alergijama. Aktivni sastojak je u obliku feksofenadin klorida, iz skupine antihistaminika, koji učinkovito smanjuje simptome peludne groznice – svrbež kože, curenje nosa, kihanje, upalu dišnih putova i suzenje očiju. Kod alergijske reakcije uzrokovane peludnom groznicom aktivira se imunološki sustav koji tjera tijelo na otpuštanje histamina, a antihistaminici sprječavaju te reakcije. Telfast se također koristi za alergijski rinitis, kao i za liječenje kožnih osipa kod odraslih i adolescenata. Na temelju Vašeg stanja liječnik će odrediti koliko će dugo trajati terapija. Najčešće se lijek uzima dok osip ne nestane. Tabletu treba progutati s dovoljnom količinom vode. Preporuča se uzimati lijek uz obrok kako biste izbjegli želučane probleme. Uvijek uzimajte lijek točno onako kako Vam je liječnik propisao. Uobičajena doza u liječenju djece je jedna tableta dva puta dnevno, ujutro i navečer. U odraslih, preporučena doza za peludnu groznicu je 120 mg jednom dnevno. Preporučena doza lijeka ne smije se prekoračiti. Ako ste zaboravili uzeti lijek u određeno vrijeme, nemojte uzeti novu dozu kako biste nadoknadili propuštenu.

Telfast – nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, Telfast može uzrokovati nuspojave, iako se one neće javiti kod svih. Treba napomenuti da postoji mogućnost nuspojava koje nisu navedene u uputama za uporabu lijeka. Ako imate negativnu reakciju na lijek, prestanite uzimati lijek i obratite se svom liječniku. Uobičajene nuspojave uključuju: vrtoglavicu, mučninu, glavobolju. Među rjeđim nuspojavama su: osip, povećana nervoza, tahikardija. Ova vrsta antihistaminika ne izaziva pospanost, ali postoji mogućnost da se tijekom njegove primjene pojavi pospanost i nedostatak koncentracije. Pojava alergijskih reakcija vrlo je rijetka, ali ako se i jave, manifestiraju se otežanim disanjem, oticanjem jezika, grla i lica. Tijekom primjene lijeka preporuča se izbjegavati upravljanje vozilima i strojevima. Također se ne preporučuje piti alkohol, jer može pogoršati trenutno stanje. Telfast ne smiju koristiti djeca mlađa od 6 godina, osobe sa srčanim oboljenjima i osobe alergične na neki od sastojaka lijeka. Savjetuje se oprez pri primjeni kod osoba koje boluju od epilepsije.

Telfast – cijena, iskustva

Nema mnogo podataka o interakciji Telfasta tijekom trudnoće, ali poznato je da se izlučuje u majčino mlijeko. Ako ste trudni ili planirate trudnoću, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije uzimanja ovog lijeka. U nekim slučajevima Telfast se koristi za idiopatsku urtikariju, jer može blokirati djelovanje histamina koji uzrokuje svrbež. Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima na recept i bez recepta, biljnim dodacima prehrani i lijekovima koje uzimate jer Telfast stupa u interakciju s: antibioticima, lijekovima za gljivične infekcije, lijekovima za niski krvni tlak, lijekovima za probavu. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Ako se simptomi ne poboljšaju unutar nekoliko dana ili se pogoršaju, svakako se obratite svom liječniku. Ako bilo koja nuspojava postane ozbiljna, odmah prekinite liječenje i potražite liječničku pomoć. Lijek se mora čuvati izvan pogleda djece. Nemojte uzimati lijek nakon isteka roka valjanosti navedenog na kutiji. Ne bacajte lijek u kućni otpad, jer će ova mjera pomoći zaštiti okoliša.

Tagovi:

#Telfast #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši