Lifestyle

Unilat – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Unilat kapi za oči kod glaukom i povišenog očnog tlaka

Znamo da neliječeni glaukom i očni tlak dovode do raznih komplikacija i u konačnosti mogu dovesti do potpune sljepoće. Unilat kapi za oči kod glaukoma i povišenog očnog tlaka se može koristiti u pedijatrijskoj i odrasloj populaciji iako je lijek dizajniran za glaukom otvorenog kuta i povišeni očni tlak kod odraslih. Oskudni su podaci za djecu do godinu dana, a za nedonoščada mlađu od 36 tjedana gestacijske dobi nema podataka, pa treba biti oprezan.

Unilat za glaukom otvorenog kuta i povišeni očni tlak za odrasle se u doziranju ne razlikuje kod odraslih, starijih ili djece sa pedijatrijskim glaukomom i pedijatrijsko okularnom hipertenzijom. Uvijek se u bolesno oko kapa jedna kap, jedanput dnevno. Dugotrajna primjena kod djece nije dovoljno ispitana. Nema dostupnih podataka o interakciji ovog lijeka sa drugim lijekovima. Iz istih razloga se ovaj lijek ne preporučuje ni za vrijeme trudnoće ili dojenja, a podataka o utjecaju na plodnost nema, ispitivanje na životinjama nisu pokazala utjecaj na plodnost.

Unilat može promijeniti boju vaših očiju trajno

Važne učinke lijeka treba reći bolesniku prije početka uzimanja lijeka. Naime, unilat može promijeniti boju vaših, a promjena nastaje postupno nakupljanjem smeđeg pigmenta u šarenici oka i ta promjena boje očiju onda ostaje trajno. Promjena se uglavnom događa onim ljudima koji imaju mješovitu boju šarenice i prije početka uzimanja lijeka. Miješane boje šarenice se manifestiraju kao plavo smeđe, zeleno smeđe, žuto smeđe ili sivo smeđe oči i kod njih ovaj lijek može uzrokovati trajnu promjenu boje očiju.

Unilat takve promjene stvara obično unutar prvih osam mjeseci liječenja, nakon prve, druge i treće godine se rijetko javlja, a nakon četvrte godine liječenja napredovanje pigmentacije se smanjuje i postaje stabilno tijekom slijedećih pet godina liječenja. Na rok duži od pet godina lijek nije ispitivan i zato što je većina tih promjena blaga i postupna. Kod osoba sa čisto plavim očima promjena boje očiju nije uočena, dok je kod ljudi sa čisto zelenim, sivim ili smeđim očima promjena uočena, ali rjeđe nego kod mješovito obojanih šarenica.

Unilat i moguće nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi i ovaj lijek može uzrokovati nuspojave koje se kreću od vrlo često, često, manje često do rijetko. Unilat i moguće nuspojave vrlo često su izražene upravo povećanom pigmentacijom, nelagodom u oku, osjećajem stranog tijela u oku, osjećajem pijeska i žuljanja u oku, svrbež i bockanje, promjena gustoće, volumena i dužine trepavica. Česta nuspojava je konjuktivitis, keratitis, blefatitis, fotofobija, bol u oku, mučnina, povraćanje, angina pektoris, poremećaj srčanog ritma (palpitacije).

Unilat može uzrokovati astmu, dispneju, osip, bolove u mišićima i kostima, bo u prsima. Mogu se pojaviti glavobolja, omaglica, mučnina, povraćanje, oticanje oka, suhoća oka, zamućeni vid, edem vjeđe. Rijetko se javlja herpetički keratitis, edem rožnice, trihijaza, cista na šarenici, distihijaza, tamnjenje kože vjeđa, pruritis. U ono malo istraživanja u pedijatrijskoj populaciji pokazalo se da su nuspojave slične kao i kod odraslih, jedino su malo češće nuspojave kod djece nazofaringitis i pireksija, ali nuspojave mogu biti i drugačije i svaku treba prijaviti.

Tagovi:

#Unilat #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši