Lifestyle

Urea i kreatinin kako se vadi

Što su urea i kreatinin?

Urea i kreatinin su tvari koje se nalaze u tijelu, a koje se često koriste kao pokazatelji funkcije bubrega. Urea je otpadni produkt metabolizma proteina i aminokiselina. Nastaje u jetri kao rezultat razgradnje proteina. Putuje kroz krvotok do bubrega gdje se filtrira iz krvi i izlučuje putem mokraće. Koncentracija ureje u krvi može varirati ovisno o unosu proteina, hidrataciji i funkciji bubrega. Mjerenje razine ureje u krvi koristi se kao pokazatelj funkcije bubrega i ravnoteže proteina u tijelu. Kreatinin je nusprodukt normalne mišićne aktivnosti. Nastaje iz kreatin-fosfata, tvari koja se nalazi u mišićima i koristi se kao izvor energije. Kreatinin se kontinuirano proizvodi u mišićima i oslobađa u krvotok. Bubrezi filtriraju kreatinin iz krvi i izlučuju ga putem mokraće. Koncentracija kreatinina u krvi obično je stabilna i relativno konstantna, osim u slučaju problema s funkcijom bubrega. Povećane razine kreatinina u krvi obično ukazuju na smanjenu funkciju bubrega ili druge probleme s bubrezima. Urea i kreatinin su tvari koje se stvaraju u tijelu kao nusprodukti metabolizma i mišićne aktivnosti te se filtriraju kroz bubrege.

Urea i kreatinin – uloga

Urea i kreatinin su veoma važni pokazatelji funkcije bubrega. Glavna uloga uree je uklanjanje dušikovih otpadnih produkata iz tijela. Ona predstavlja glavni put eliminacije dušika u obliku uree putem bubrega. Kada se proteini razgrađuju u tijelu, amonijak se oslobađa kao nusprodukt. Amonijak se dalje pretvara u manje toksični ureu u jetri putem procesa nazvanog ureogeneza. Urea se zatim transportira u krvotok do bubrega, gdje se filtrira iz krvi i izlučuje putem mokraće. Time se osigurava da se višak dušika u tijelu izbaci. Kreatinin je nusprodukt normalnog mišićnog metabolizma, koji se stalno stvara kao posljedica raspada kreatin-fosfata u mišićima. Glavna uloga kreatinina je kao pokazatelj funkcije bubrega. Kada bubrezi filtriraju krv, kreatinin se izlučuje putem mokraće. Razina kreatinina u krvi može biti pokazatelj kako dobro bubrezi filtriraju krv. Normalno, kreatinin se konstantno proizvodi u mišićima i izlučuje putem bubrega. Kada funkcija bubrega nije optimalna, razina kreatinina u krvi može se povećati, što može ukazivati na probleme s bubrežnom funkcijom ili druge bolesti. Urea i kreatinin igraju ključnu ulogu u eliminaciji otpadnih tvari iz tijela, posebno uklanjanjem dušika, te su važni pokazatelji funkcioniranja bubrega.

Kako se vade urea i kreatinin?

Kada se vadi urea i kreatinin, bitno je doći natašte nekoliko sati prije vađenja krvi. Medicinska sestra ili tehničar za laboratorijske pretrage koristi sterilnu iglu za uzimanje uzorka krvi iz vene, obično s unutarnje strane lakta. Uzorak se prikuplja u posebnu cjevčicu ili epruvetu. Nakon što se uzme uzorak krvi, on se šalje u laboratorij gdje se obrađuje. U laboratoriju se uzorak centrifugira kako bi se odvojila plazma od krvnih stanica. U laboratoriju se koriste posebni testovi ili analitičke metode za mjerenje razine urea i kreatinin u plazmi ili serumu. Nakon završetka analize se interpretiraju rezultati. Rezultati se obično izražavaju u standardnim jedinicama koncentracije. Normalne razine uree u krvi kreću se obično između 2.5 i 7.1 mmol/L, ali ovo može varirati ovisno o laboratoriju i standardima koji se koriste. Povišene razine uree mogu ukazivati na probleme s bubrezima, dehidraciju, ili druge zdravstvene probleme. Normalne razine kreatinina u krvi variraju, ali obično su između 53 i 106 mikromola po litri za muškarce i 44 i 97 mikromola po litri za žene. Povećane razine kreatinina obično ukazuju na smanjenu funkciju bubrega ili druge zdravstvene probleme.

Tagovi:

#Urea #kreatinin #kako #vadi
Izvorni članak