Xorimax – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Xorimax – akcija

Xorimax je lijek koji pripada skupini antibiotika koji se nazivaju cefalosporini. Općenito, lijek iz ove skupine ima širok spektar djelovanja i indiciran je za liječenje infekcija. Djelatna tvar cefuroksim djeluje antimikrobno, antiinfektivno i antibakterijski te omogućuje dobru podnošljivost bolesnika. Koristi se za uništavanje osjetljivih bakterija i mikroorganizama koji su odgovorni za infekcije. Lijek ima svojstva slična onima penicilina. Lijek je kontraindiciran u bolesnika s preosjetljivošću na bilo koju komponentu formule. Xorimax se koristi za infekciju grla (tonzilitis i faringitis), za liječenje akutne bakterijske upale srednjeg uha, bakterijskog sinusitisa, infekcije donjeg dišnog sustava, akutnog bronhitisa, bakterijske infekcije, infekcije kože, infekcije mokraćnog sustava i lajmske bolesti. Liječnik će odrediti dozu i trajanje liječenja, ovisno o težini infekcije, stanju i dobi bolesnika. Tablete se ne smiju žvakati, lomiti ili drobiti. Lijek treba uzeti nakon obroka s malo vode. Nemojte prekoračiti preporučene doze jer to neće povećati učinkovitost lijeka i može naštetiti vašem zdravlju.

Xorimax – nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, Xorimax može izazvati nuspojave. Uobičajene nuspojave koje se javljaju između 1% i 10% pacijenata koji koriste ovaj lijek su: gljivične infekcije, glavobolja, vrtoglavica, proljev, mučnina, bolovi u trbuhu. Učinci lijeka Xorimax koji se mogu pokazati krvnim pretragama su povećanje broja bijelih krvnih stanica i enzima koje proizvodi jetra. U slučaju nuspojava, morate odmah obavijestiti svog liječnika. Trombocitopenija, kožni osip i povraćanje mogu se pojaviti rjeđe. Vrlo rijetke reakcije javljaju se između 0,1% i 1% pacijenata koji koriste ovaj lijek: pseudomembranozni kolitis, hemolitička anemija, pozitivan Coombsov test, žutica, hepatitis, žute oči, žutica, reakcije urtikarije i teške kožne reakcije. Posavjetujte se sa svojim liječnikom ako ste ikada imali reakciju preosjetljivosti na penicilin ili druge lijekove. U slučaju teže reakcije preosjetljivosti potrebno je odgovarajuće liječenje. Važno je prilagoditi dozu lijeka u osoba s teškim oštećenjem funkcije bubrega. Visoke doze Xorimaxa treba primjenjivati s većim oprezom u bolesnika koji se liječe određenim diureticima.

Pročitajte:  Teriparatid - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Xorimax – cijena, iskustvo

Trajanje ciklusa liječenja je od 5 do maksimalno 10 dana. Za djecu se preporučuje cefuroksimaksetil u obliku oralne suspenzije. Prilikom primjene važno je pridržavati se svih preporuka liječnika kako bi se spriječile štetne posljedice po zdravlje. Predoziranje može dovesti do konvulzija i kome. Simptomi predoziranja mogu se pojaviti ako nema odgovarajućeg smanjenja doze u bolesnika s bubrežnom insuficijencijom. Općenito, savjetuje se oprez kada se lijek primjenjuje u bolesnika sklonih alergijskim reakcijama. Kao i drugi antibiotici, Xorimax tablete mogu uzrokovati prekomjerni rast Candide i dovesti do prekomjernog rasta mikroba kao što su enterokoki, što može zahtijevati prekid terapije. Ovaj lijek ne smiju koristiti trudnice i dojilje bez prethodnog savjeta liječnika. Ako ste primijenili veću količinu ovog lijeka, odmah potražite liječničku pomoć. Budući da Xorimax može izazvati omaglicu, potreban je dodatni oprez pri upravljanju vozilima i strojevima. Držite lijek izvan dohvata djece. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti.

Tagovi:

#Xorimax #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar