Lifestyle

Zadnji stadij raka – simptomi i liječenje

Koliko dugo živi pacijent kojem je dijagnosticiran zadnji stadij raka?

Koliko dugo živi pacijent kojem je dijagnosticiran zadnji stadij raka? Koji su simptomi u završnoj fazi oboljelih od ove bolesti? Rak je među najčešćim bolestima današnjice. Karakterizira ga nekontrolirani rast i širenje abnormalnih stanica u tijelu i može se pojaviti bilo gdje. Umnožavanje abnormalnih stanica, metastaze i širenje na druge organe, ako se ne kontrolira, dovodi do smrti. Između 30% i 50% karcinoma može se izbjeći ako se smanje čimbenici rizika koji dovode do bolesti, kao što su pušenje, konzumacija alkohola, loša prehrana, sjedilački način života, nedostatak tjelesne aktivnosti. U liječenju raka koriste se lijekovi, kemoterapija i radioterapija. Velik postotak karcinoma može se izliječiti, osobito ako se otkrije u ranoj fazi. Zadnji stadij raka smatra se najozbiljnijim stadijem bolesti. U ovoj fazi stanice raka već su se proširile na druga tkiva i organe u tijelu, poput pluća, jetre, mozga, te su šanse za izlječenje manje. Čak i ako pacijent ima sve dostupne tretmane za rak, važno je znati da je stopa preživljavanja niska.

Zadnji stadij raka – simptomi

Simptomi se razlikuju ovisno o stadiju. Kada se postoji zadnji stadij raka, simptomi se razlikuju od onih u ranim stadijima bolesti. Poznavanje simptoma zadnje faze također je vrlo važno. Koji su simptomi kasnog stadija raka? Ovu bolest prate brojni simptomi koji bolesniku uzrokuju velike poteškoće, što umanjuje kvalitetu njegova života. Zbog tjelesne slabosti oboljeli od raka teško se kreću. Otežano je uzimanje hrane, vode i lijekova. Pacijent ne može jesti gotovo nikakvu hranu ili može jesti vrlo malo. Dolazi do intenzivnog mršavljenja. Svoje osnovne potrebe može zadovoljiti samo uz pomoć ljudi oko sebe. Javlja se osjećaj zbunjenosti, problemi u komunikaciji, s percepcijom i komunikacijom. Bolesnik teško kontrolira mokrenje i stolicu. Budući da se usporava cirkulacija krvi u tijelu, pacijentu su ruke i stopala hladniji. Često ne reagira na korištene tretmane. Osim toga, rastući tumori vrše pritisak na tkiva, kosti ili organe, što uzrokuje bolove u tijelu. Zadnji stadij raka dovodi do slabosti i umora pacijenta.

Kako se liječi zadnji stadij raka

Liječenje raka razlikuje se ovisno o vrsti i stadiju raka, što određuje stope preživljavanja i može uključivati: kemoterapiju, operaciju, imunoterapiju, terapiju zračenjem, ciljanu terapiju. Svaka vrsta raka uključuje poseban tretman, koji može varirati. Stoga je potrebna točna dijagnoza kako bi se pacijentu pružilo odgovarajuće liječenje. Glavni cilj liječenja je izliječenje raka ili produljenje života bolesnika. Kvaliteta života bolesnika može se poboljšati i palijativnom skrbi. Ali oporavak od raka nije uvijek moguć. Liječenje metastatskog raka usmjereno je na usporavanje širenja raka i ublažavanje simptoma. Također može pomoći pacijentu da živi duže. Zadnji stadij raka odnosi se na razdoblje kada su metastaze najintenzivnije. Pacijentova borba može trajati mjesecima, tjednima ili danima. Obitelj tada donosi odluke o skrbi za pacijenta. Palijativna skrb može olakšati fizičke i emocionalne probleme pacijenata kojima je dijagnosticiran zadnji stadij raka. Cilj palijativne skrbi je ublažiti simptome koji uzrokuju bol i pomoći bolesniku da ima bolju kvalitetu života. Ova dijagnoza je stresna i mnogima je teško govoriti o uznapredovalom stadiju raka.

Tagovi:

#Zadnji #stadij #raka #simptomi #liječenje
Izvorni članak