Lifestyle

Zašto se radi biopsija – AdresarSporta.rs

Što je biopsija

Biopsija nazvan od grčkih riječi bios što znači život i opsein što u prijevodu znači izgled ili gledati je medicinska tehnika uzimanja i pregledavanja stanica i tkiva. Pod mikroskopom se različitim metodama ispituje tkivo kako bi se utvrdilo da li u tkivu postoje abnormalne stanice poput karcinoma. Kada se uzima samo dio tkiva ovakav se postupak naziva incizijskom biopsijom ili biopsijom srži. No kada se cjelokupna izraslina uklanja u potpunosti s tkivom oko izrasline procedura se nazva ekscijzijskom biopsijom. Uzmanje tkiva ili tjelesne tekućine uz pomoć igle predstavlja punkciju ili aspiracijsku biopsiju.

Kada postoji sumnja na promjene u tkivu biopsija je postupak kojim se uzima tkivo i analizira. No, ova medicinska tehnika iako se najčešće koristi za analizu dobroćudnih i zloćudnih izraslina, koristi se i u druge svrhe poput utvrđivanja pojave vaskulitisa koji predstavlja upale krvnih žila.

Metode analiziranja ovise o svrhi analize pa se tako i primjenjuju sredstava za analizu i histološku obradu uzorka tkiva koji se dalje promatraju pod mikroskopom.

Zašto se radi biopsija

Kada se nekim specijalističkim pregledom poput ultrazvuka, CZ, magneske rezonance, mamografije snimanjima ustanove određene promjene na promatranom tkivu i stanicama, liječnik specijalista će preporučiti biopsiju. Biopsija je potrebna kako bi se detaljno proučilo o kakvim se promjenama na tkivu radi te da li postoji patoloških promjena u tkivu koje se promatra.

Specijalističkim pregledima se snimanjem ne može jasno vidjeti o kakvim se promjenama u tkivu radi stoga se radi biopsija gdje se tkivo uzima iz tijela i daje na analizu. Posebnim postupcima promatrajući kroz mikroskop specijalisti za PHD analize će ustanoviti točno o kakvim promjenama je riječ, te da li se radi o patološkim promjenama koje mogu značiti i da se radi o karcinomu.

No, ne mora se u svakoj biopsiji pronaći karcinom, no svakako je od životne važnosti da se ovaj postupak napravi ukoliko specijalista preporuči postupak. Na vrijeme otkriven karcinom je liječiv i izlječiv, a najvažnije je da karcinom nije uznapredovao i da se metastazne stanice nisu prooširile u tijelu jer tada je liječenje puno teže i mogućnost preživljavanja manja.

Kada se radi biopsija

Biopsija se radi kada postoji sumnja da u tkivu postoje patološke promjene, te je potrebno ustanoviti točno o kakvim se patološkim promjenama radi. Bez obzira radi li se o biopsiji prostate, biopsiji dojke, biopsiji bubrega, biopsiji jetre ili bilo kojeg drugog organa u tijelu gdje su pronađene promjene, poslušati savjet liječnika i napraviti traženu biopsiju može vam spasiti život.

Otkrivanje zloćudnih tumora, leukemija i drugih oblika karcinoma u ranoj fazi razvoja je od životne važnosti jer će u takvim slučajevima liječenje biti kriruškim odstranjanjem zahvaćenog tkiva, te terapije zračenja i kemoterapije. No, otkrivanje u kasnim fazama razvoja karcinoma povlači za sobom dugotrajne terapije zračenijima i kemoterapijama koje iscrpljulju ljudski organizam i uništavaju zloćudne, ali i zdrave stanice u ljudskom tijelu, pa nerijetko se viđaju osobe oboljele od karcnoma koje su pod dugotrajnim terapijama potpuno iscrpljene, mršave i uništenog imuniteta uslijed djelovanja teških lijekova kemoterapija. Stoga redovito kontrolirajte svoje zdravlje čak i kada nema nikakvih tegoba jer jedan slučajan sistematski pregled vam može spasiti život, a upravo u tome pomaže i biopsija.

Tagovi:

#Zašto #radi #biopsija #AdresarSporta.rs
Izvorni članak