ZAŠTO SU SOBNI BICIKLI PRAKTIČNI I VIŠESTRUKO KORISNI?


Pravo vreme da učinimo nešto za sebe i promenimo navike uvek je SADA. Sobni bicikli su odličan izbor na tom putu jer su jednostavni za korišćenje, malih dimenzija, ne iziskuju dodatno vreme za odlazak na trening – možemo vežbati kada god želimo iz udobnosti sopstvenog doma. Najvažnije, oni pružaju dobre rezultate, te ćemo biti zadovoljniji svojim izgledom i zdravljem.

ZDRAVO TELO ZA ZDRAV DUH

Koliko je vežbanje važno i korisno, ne mora se posebno objašnjavati. Kada se jednom naviknemo, teško je s njim prestati budući da postajemo svesni benefita koje pruža – telo nam je snažnije, više u formi, imamo bolje držanje i lepše se osećamo jer tokom fizičke aktivnosti možemo izbaciti sav nagomilani stres. Praktičnost sobnih bicikala ogleda se prvenstveno u tome što je on namenjen svima, nezavisno od uzrasta, godina ili kilaže, a vežbanje nije previše komplikovano. Pogodni su za sve koji žele da zategnu mišiće, najpre nožne i stomačne, budu u kondiciji, smršaju, ali i za profesionalne bicikliste i druge sportiste, naročito kada su loši vremenski uslovi.

OPŠTE ODLIKE

Osnovni elementi sobnih bicikala isti su kao i kod klasičnih, s tim što stojimo u mestu prilikom pokretanja sprave. Sama konstrukcija je stabilna, te je ova aktivnost bezbedna. Međutim, prilikom kupovine, posebnu pažnju treba obratiti na nekoliko elemenata – poput zamajca, koji se nalazi unutar sprave i služi regulaciji opterećenja, zatim pedala, čije pokretanje mora biti glatko, a noge ne smeju klizati – s tim u vezi postoje i trake koje pričvršćuju stopala, sedišta, koje mora biti udobno i s mogućnošću podešavanja visine spram korisnika, zatim displeja, na kojem se mogu podešavati brzina ili vreme i drugi detalji. Bicikl generalno treba izabrati s obzirom na kilažu i namenu vežbača. Pre svega je bitno koliko često ćemo ga voziti, odnosno da li je predviđen za određene treninge i da li treba da poseduje neke dodatne opcije. 

Pročitajte:  Najstariji sport na svijetu - AdresarSporta.rs

SPECIFIČNE KARAKTERISTIKE

Postoje veliki izbor modela sobnih bicikala, sa različitim performansama, zahvaljujući kojima su omogućeni drugačiji načini vežbanja. Pomoću njih se može organizovati treniranje i praćenje sopstvenih rezultata, odnosno srčanog ritma, brzine okretanja pedala, može se pratiti gubitak kalorija ili pređena kilometraža. Svakako, sami možemo određivati način i dužinu vežbanje, lični tempo, kao i vrstu treninga, te pratiti napredak. Postoje i sobni bicikli sa ventilatorima ili audio-opremom, držačima za tablet, tako da treba uporediti modele i izabrati koji nam odgovara.

Pored klasičnih sobnih bicikala, na kojima sedimo uspravno kao i na običnim, postoje i oni sa naslonom, koji omogućuju da kičma stoji uspravno, ali zauzimaju više prostora i imaju višu cenu. Osim za rekreativno vežbanje, mogu biti namenjeni i profesionalnim treninzima sportista, a tada je reč o profesionalnim sobnim biciklima koje odlikuje mogućnost većeg opterećenja.

KAKO IZABRATI?

Kada odlučimo da kupimo sobni bicikl, pre svega treba razmisliti za šta nam je potreban, koje karakteristike bi u skladu s tim trebalo da poseduje i koliko novca smo spremni da izdvojimo. Pošto sagledamo postojeće modele i ponude prodavnica i konačno ga kupimo, naše je samo da uključimo muziku i krenemo sa vežbanjem.Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

O autoru

Dodaj komentar