Zašto su zdrave čija semenke?


Kašika chia semenki ima više kalcijuma nego čaša mleka, više omega-3 od lososa, i više antioksidanasa od borovnica. Čia semenke ne sadrže gluten. Zvuče savršeno? Jedina mana im je što se zaglave u zubima kada se žvaću.

Čija semenke vam daju ogromnu količinu energije, ali vas neće sprečiti da zaspite noću, a odlične su i za mršavljenje. Zbog toga što mogu da apsorbuju višestruko više tečnosti od sopstvene težine, odlične su za sprečavanje dehidracije tokom vežbanja ili izlaganja toploti.

Navodno su Asteci, Maje, i Inke koristi čija semenke kao osnovnu namirnicu i energetsku hranu. Čia znači „snaga“ na jeziku Maja, a bile su poznate i kao Indijanska hrana za trčanje jer su ih trkači i ratnici koristili za veću izdržljivost tokom dužeg trčanja ili borbe.

cija gelČia sadrže esencijalne masne kiseline i alfa-linolenske i linolne kiseline, mucin, stroncijum, 30% proteina, vitamine B, E i D i minerale uključujući kalcijum, fosfor, kalijum, sumpor, gvožđe, jod , bakar, cink, natrijum, magnezijum, mangan, niacin, tiamin, silicijum, i anti-oksidante.

Osim toga, chia semenke se koriste zbog svojih lekovitih i hranljivih osobina, zato što daju izdržljivost sportistima, za suzbijanje apetita, mršavljenje, za nivelisanje šećera u krvi, kao i za pomaganje rada creva. Čija semenke se lako rastvaraju u vodi, stvarajući supstancu koja liči na želatin. Za stvaranje ovog gela zaslužna su rastvorljiva vlakna u čija semenkama. Istraživači veruju da se taj isti fenomen formiranja gela dešava u stomaku kada se čia seme proguta, pri čemu ono stvara fizičku barijeru između ugljenih hidrata i enzima za varenje i usporava pretvaranje ugljenih hidrata u šećer. Usporavanje pretvaranja ugljenih hidrata u šećer pomaže kod izdržljivosti, što je naročito korisno za sportiste.

Čia semenke imaju svoju ulogu i u mršavljenju, jer smanjuju apetit, a čia gel može se koristiti kao zamena za jaja i maslac, mast i margarin u receptima. Dodavanje čija semenki u hranu smanjuje količinu hrane koja se konzumira jer čija gel najvećim delom čini voda. Čija seme ima hidrofilne osobine (voli vodu), i može da apsorbuje čak 12 puta svoje težine u vodi. Zbog toga čija seme može da produži hidrataciju, pomažući da se zadrži voda u organizmu i reguliše efikasnije apsorpciju hranljivih materija i telesnih tečnosti, uključujući i elektrolite.

Čija gel nema ukus i vrlo je prijatan za jelo iako na prvi pogled možda to tako i ne izgleda.

Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

O autoru

Dodaj komentar