Lifestyle

Activelle – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Activelle za kombinirano hormonsko nadomjesno liječenje u postmenopauzi

Za primjenu hormonske nadomjesne terapije kod žena u postmenopauzi je potrebno da od zadnje redovne mjesečnice prođe najmanje godinu dana. Activelle za kombinirano hormonsko nadomjesno liječenje u postmenopauzi ublažava klimakterične tegobe, toplinu i zažarenost lica, vrata i prsa, ublažava valove vrućine koji se kolokvijalno zovu “valunzi”, ali i postklimakterične tegobe. Ovaj lijek smanjuje rizik od nastanka osteoporoze, ali se ne daje ženama koje su obavile histeroktomiju (kirurški uklonjena maternica), a ni ženama starijim od 65 godina.

Activelle ima ograničeno djelovanje i kod žena koje su doživjele preuranjenu menopauzu ili su im odstranjeni jajnici ili je došlo do zatajenja jajnika. Prije primjene lijeka je potrebno obaviti ginekološki pregled i pregled dojki, te uzeti kompletnu anamnezu uključujući osobnu i obiteljsku povijest bolesti. I tijekom hormonske nadomjesne terapije ove preglede treba obavljati redovito, najmanje jedanput godišnje. Lijek je kombinacija dvaju ženskih hormona estrogena i progestagena bez kojih se metabolizam žena jako usporava u menopauzi i postmenopauzi.

Koje žene ne smiju koristiti activelle

Kao i kod svih drugih lijekova i kod ovog lijeka postoje osobe i stanja kada ovaj lijek nije preporučljiv. Uputa o lijeku navodi koje žene ne smiju koristiti activelle, prije svega to je skupina žena koje su imale, imaju ili samo sumnjaju da imaju rak dojke. Isto vrijedi i za žene koje su imale, imaju ili sumnjaju da imaju rak maternice koji je osjetljiv na estrogen. Žene koje imaju krvarenja iz rodnice ga također ne smiju uzimati.

Activelle ne smiju uzimati ni žene koje imaju zadebljanja na maternici, poremećaj zgrušavanja krvi, venske ugruške, vensku trombozu ili plućnu emboliju. Žene koje imaju ugruške u arterijama, anginu pectoris ili su imale srčani ili moždani udar također ne smiju koristiti ovaj lijek. Nadalje se na popisu onih koje ne smiju uzimati ovaj lijek nalaze žene sa rijetkom krvnom bolešću porfirijom, žene sa bolestima jetre i žene koje su alergične na estradiol ili bilo koji drugi sastojak u lijeku.

Activelle i moguće nuspojave

Neke bolesti su učestalije kod žena na nadomjesnoj hormonskoj terapiji, nego kod žena koje tu terapiju ne koriste i smatraju se nuspojavama te terapije. Activelle i moguće nuspojeve na vedene u uputi o lijeku su rak dojke, rak maternice, tromboembolije, srčane blesti, moždani udar, nešto ranija senilnost (odmah nakon 65 godine), Alergijska reakcija na lijek je rijetka, ali se može dogoditi i tada odmah treba prestati uzimati lijek i hitno se javiti svom liječniku.

Parazol - Protiv parazita

Activelle često izaziva preosjetljivost dojki ilioticanje dojki i nejasna krvarenja iz rodnice. Česte nuspojave su i glavobolje, migrene, mučnine, porast tjelesne težine, zadržavanje tekućina u tijelu, oticanje ruku i nogu, razne infekcije rodnice, bol u leđima, benigni tumori maternice. Mogu se javiti i bol u trbuhu, nadutost, vjetrovi, probavne tegobe, akne, ispadanje kose, pojačana dlakavost, koprivnjača, svrbež, tromboflebitis, grčevi u nogama, nervoza ili depresija. Teže nuspojave se mogu javiti, ali one su rijetke, a svaku nuspojavu treba prijaviti svom liječniku.

Tagovi:

#Activelle #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak